Pladejagten

Engang kunne jeg få alle weekender til at gå med at opsøge pladebutikker og lede efter noget spændende. De gode overraskelser var det hele værd – en svært opdrivelig udgivelse midt mellem alt rodet, et usædvanligt godt tilbud eller måske endda en aktuel udgivelse i promo-udgave. På den måde har oplevelsen været den samme som den oplevelse, man stræber efter som lytter: at finde diamanten i et bjerg af grus, den éne gode albumudgivelse, der gør, at man glemmer alt det ligegyldige bras.

Når jeg har været i udlandet, har jeg prøvet at finde de interessante pladebutikker. Også her på bloggen har jeg skrevet om de butikker, jeg er stødt på rundt omkring – og nogle af dem er i særklasse interessante. Jeg er ikke ene om at have favoritter (hvorfor kaldte Depeche Mode mon deres seneste album for Sounds of The Universe ?). Blandt de butikker, der har gjort indtryk på mig med deres kombination af dedikation og udvalg, er Amoeba Music i San Francisco og Los Angeles, Avalanche Records i Edinburgh (tilsyneladende nu flyttet fra West Nicolson Street til Grassmarket – jeg må derover igen en dag!), Skivhugget i Göteborg og Soundscapes i Toronto. Berlin kender jeg ikke så godt, men Jens har garanteret en liste fra det tyske, som han gerne vil dele med jer. Aalborg har ikke rigtig nogle gode steder til pladejagt bortset måske fra den evigt suspekte Læsehesten, hvor musik og tegneserier behandles med samme ekspertise og indlevelse (eller mangel på samme) som gamle pornofilm og numre af Romanbladet. Stereo Studios demonstrative uvidenhed er ikke noget at skrive om. TP er lidt bedre – eller måske er det bare deres udvalg af film, der er det.

Desværre er pladejagten som ritual/adspredelse er ikke hvad den har været, nu hvor alskens musik kan findes på nettet. Men der er sikkert stadig eventyr derude. Forfatteren Chris Menist skriver således i The Guardian om sine oplevelser med at gå på pladejagt i det urohærgede Yemen. Her lykkes det ham bl.a. at finde en sjælden udgivelse med James Brown og (vel ikke så overraskende) en masse yemenitisk musik med bl.a. den særlige blik-percussion, som man vel kun ellers kender fra den afdøde israelske sangerinde Ofra Haza (hvis familie var fra Yemen).

9 tanker om “Pladejagten”

 1. Det betyder bestemt noget hvor man handler. Jeg har for nyet samlet en liste over vinylbutikker i København. De skal opleves, for at finde en håndfuld man kan lide. Men jeg finder det meget positivt at udvalget er så stort i vor lille hovedstad.

  1) sort kaffe & vinyl, skydebanegade 4, 1709 københavn
  2) stereo studio, nørrebrogade 45
  3) route 66, fælledvej 3, 2200 københavn n
  4) smuk støj, vesterbrogade 180, frederiksberg c, tlf 28600353
  5) vinyl-lyd, nørrebrogade 150, kbh n
  6) mint records, gl. kongevej 140a
  7) sound station, gl. kongevej 94
  8) fona 2000
  9) accord, nørrebrogade
  10) stereo studio, købmagergade
  11) repoman records, fensmarksgade 36, 2200 københavn n
  12) second beat, jagtvej, min pusher
  13) New Factory, frederikssundsvej 60c, brugtshop på frederikssundsvej
  14) Antikvar, borups allé
  15) goldmine, vester voldgade 14
  16) sex beat records, studiestræde 18, 1455 københavn k
  17) beat bop, peder hvitfeldsstræde 14, 1173 københavn k
  18) insula records, blågårdsgade 31, københavn n
  19) blå records, blågårdsgade 2a, 2200 københavn n
  20) Øresneglen, Valby Torvegade 13, Valby
  21) merchant records, stefansgade 12, kbh n
  22) rock uglen, frederiksborggade 40, kbh k
  23) can, tullinsgade 5, kbh v
  24) æter, jægersborggade 50, kbh n
  25) 2ndHand records, larsbjørnsstræde 20, kbh k
  26) Vovseriet, Stefansgade

 2. Ligeledes på Friedrichsstrasse, ved Oranienburger Tor U-Bahn stationen ligger en pladebutik med et skilt i vinduet, hvor der står noget i stil med: Rockmuseum, sådan så en pladebutik ud i 1988. Deres kælder er et godt sted at slå et par timer ihjel.

 3. Da jeg kom i Flensburg – efter punk/new wave var sket – hed pladebutikken hvor den slags kunne købes Cadillac Records og lå lige på gågaden.

  Skal nok inden længe komme med en lille liste over Berlinershops, men essentielle Dussmann i Friedrichstrasse er så allerede nævnt af 1888…

 4. I påsken besøgte jeg familien i det sønderjyske og var i den forbindelse på endags-tur til Flensborg.
  Her besøgte jeg Musik Palast, der egentlig ikke er noget særligt, men som for midt vedkommende er omgærdet af en vis nostalgi, da den netop var noget særligt for en gymnasieelev, hvis eneste pladebutik var Expert i Sønderborg (mind you, det var tilbage i yngre stenalder, før man købte plader over nettet).
  Hvad købte jeg så: Rain Dogs m Waits, den første med Rainbow og Stratosfear med Tangerine Dream, alle på LP i
  VG stand, til den nette pris af 25 Euro. Egentlig ikke specielt billigt, men gode plader 🙂

 5. Skiven i Aalborg lukkede for snart mange år siden. I dag rummer lokalerne en frisørsalon.

 6. Det kunne være ret fedt med en liste over gode Berlin pladeshops…skal snart mod byen igen 🙂

Skriv et svar