Sådan skriver man en sang

Dette korte klip er mageløst, for det viser, hvad The Beatles formåede ofte helt uden at anstrenge sig: John er lige ude for at ryge. I mellemtiden finder Paul nogle akkorder på sin basguitar, Ringo finder frem til et beat, George har en idé til guitaren, Paul finder de første ord til teksten, John kommer tilbage og falder ind og begynder (det ser vi ikke her) at skrive med på teksten. “Get Back” er født.

5 tanker om “Sådan skriver man en sang”

 1. Et virkelig godt klip. Der er også nogle gode klip, hvor de joker godt igennem i studiet. Som film synes jeg den viser Peter Jacksons manglende evne til at begrænse sig. Ligesom den sidste Ringenes Herre kunne have skåret 30-45 min. væk uden problemer er 8-9 timers optagelser, med at høre Beatles øve Don’t let me down for 25 gang, sgu i overkanten.

  Smag & behag osv., men man skal godt nok være hardcore fan vil jeg mene:-)

 2. Det sidste album fra The Beatles, nemlig Abbey Road (som blev udsendt før Let It Be, men indspillet efter det!) var faktisk et af gruppens bedste, mener mange (heriblandt jeg selv). De var blevet genforenet med George Martin, og de havde fundet tilbage til det gamle ambitionsniveau efter det lidt underlige Let It Be.

  Det var snarere på The Beatles (det hvide album) at der var bøvl – der er forbløffende mange sange, hvor enten John eller Paul er alene i studiet og spiller selv.

  Problemet med de sidste par år i The Beatles’ tid sammen var ikke, at de fire ikke kunne lave musik sammen, men at de efterhånden ville noget forskelligt – og ikke mindst at George med rette følte sig overset som sangskriver.

  Det, som John Lennon og Paul McCartney kunne bedre end de fleste andre – både hver for sig og sammen – var at skrive sange helt ubesværet. Nogle gange virker det som om de havde en særlig forbindelse til inspirationen, som er meget sjælden.

 3. Dog ikke mere exceptionelt dygtige end at selv deres fælles musikalske motor fik alvorlige startproblemer mod bandets slutning, hvad jo høres tydeligt på de sidste par albums. Hvilket vel kun – sammen med George Harrison’s trætte gaben her – giver dem en menneskelighed, som gør deres bedrifter tidligere endnu større.

 4. Fire minutter og 31 sekunder, så vidt jeg kan se. Jeg læste engang om hvordan John Lennon og Paul McCartney skrev “With A Little Help From My Friends” – den fik de skabt med tekst og musik og det hele på fem-ti minutter. Det er dét, som er så mageløst ved The Beatles (og så ærgerligt for alle andre, der ikke er så hurtige). Visse mennesker er simpelthen exceptionelt dygtige.

  Nogle af de bedste Dylan-sange blev også til på få minutter. Leonard Cohen spurgte engang Bob, hvor lang tid det tog ham at skrive “Just Like A Woman” – “Et kvarters tid”, var svaret.

 5. Der burde være ur på oppe i hjørnet af de forskellige klip, så man kunne få tidsperspektivet i skabelsesprocessen her med. Taler vi 20 minutter, to timer eller…?!

Skriv et svar