Alt sammen i dag

En brillant dag for udgivelse af ny musik, der er værd at investere sig i. Hvis vi starter herhjemme, er Nikolaj Nørlund på banen med Alt Sammen, Lige Nu, et album lavet med Figurines-mastermind Christian Hjelm som sparringspartner og medsanger. En uimodståelig og detaljerig samling sange, med rigt sansende danske ord henover de luksuriøse melodier, der så ubesværet elegant folder sig ud. Ingen hemmelighed vel at denne side anser Nørlund som en af landets essentielle sangere, og han er sjældent hørt mere overskudsagtig og levende end her. En perle af et album, der lægger nye givende sider til den Nørlundske sangskat.

Lana Del Rey synger næsten i samme dybe leje som Nørlund, men her hører ligheden også op. Og mens den almene opfattelse er, at Nørlund er the real thing, slås Del Rey med den offentlige vrangforstilling, at hendes underspillet dramatiske og storslåede pop noir-musik ikke gælder, idet hun måske slet ikke er den person hun foregiver at være…! En absurd og forældet snak om autenticitet, vi behandlede her på siden i sidste uge, og som ikke bør skygge for, at Born To Die når som bedst byder på så udsøgt voksen popmusik som serveres kan. Hvis man virkelig ikke kan/vil lade sig forføre af de elegant drejede og strømlinede sange som f.eks. ‘National Anthem’, ‘Summertime Sadness’, ‘Radio’, titelnummeret og nok så kendte ‘Video Games’, er ens ører og hjerte mon så ikke bare spildt på popmusik?

Og hvor efterlader balladen om Del Rey hele verdens yndlingscanadier Leonard Cohen? Han er i dag tilbage efter otte års udgivelsesfravær med Old Ideas, der på vanlig veloplagt vis er en tour de force i vise ord og hans ærketypiske sørgmuntre betragtninger omkring liv og død. Og da specielt det sidste. For der hænger en stemning af afsked og regnskabets time over hele pladen, ja, oftest lyder det som L. Cohen synger fra et sted, hvor hans ene ben allerede har taget skridtet ind i en næste verden. Byder mesteren fra Montreal os virkelig farvel, eller er det et lytterens bedrag? Apropos netop bedrag og føromtalte Del Rey, så kommer det os nu for øre, at en vis Patrick Leonard, Madonna’s tidligere producer og medsangskriver, også optræder på Old Ideas som co-writer. Men…..isåfald kan vel ikke engang Leonard Cohen være autentisk?!? Fuck, her syntes man ellers lige det var en fremragende fin plade, den Old Ideas. Men nej. Verden er måske nok både gammel og af lave, men den vil sgu ikke bedrages.

9 tanker om “Alt sammen i dag”

 1. Lidt som at sammenligne ketchup og karry, 88. LDR er vel ikke overvurderet men overhypet. Var hendes album kommet ud af ingenting, ville det være blevet modtaget med fanfarer, istedet for den lunkne skepsis, som nu er blevet dets lod. Ingen kan leve op til så meget hype. Ikke engang Lady Gaga, der også faldt tungt senest.

 2. Leonard Cohen har vel aldrig været uskyldsren, i hvert fald ikke når man tænker på hans sang om Janice Joplin og Chelsea Hotel…

 3. Var til lyttesession i Planetaruim i lørdags med den nye Spleen United plade og kan da oplyse at der er tale om et markant stilskifte. Første vurdering er at der er mere tale om et samlet lydbillede end egentlige selvstændige numre. Men glæder mig til at komme hjem og høre pladen.

 4. Har investeret i Spleen og Lana. Nikolaj må lige vente et par uger. Skal have ordenlig tid til at lytte gennemgående til de førnævnte albums.

  Spleen virker umiddelbart lovende. Rigtig lovende!

 5. Pyhh det bliver dyrt i dag.. Det er også dagen, da Spleen United, sender dets tredje album på gaden. Spændende at høre om de kan fortsætte stilen fra de to forrige udgivelser og (til en vis grad) gentænke lyden og bringe den videre. Albummet er formentlig i den modsatte grøft af Lana del Reys og alt andet end håndspillet. Herudover bidrager Gitte Nielsen med vokal på et nummer.
  Spleen United havde egentligt besluttet sig for at invitere en ny producer ombord. Men intet virkede tilsyneladende, så det blev den gode Carsten Heller (som også hjalp H Hall på vej), som igen drejede på knapperne.

  Men det er vel ok uden, at det påvirker autenciteten?!

Skriv et svar