Dystopi: I morgen = i dag ?

De bedste science fiction-fortællinger er dem, der kan fortælle os noget om vores egen tid og vores egen virkelighed. Dystopierne står desværre i kø for at være gode bud på gode fortællinger. George Orwell advarede om overvågningssamfundet og ensretningen i 1984. Aldous Huxley advarede mod bioteknologiens mulige konsekvenser i Fagre Nye Verden, og Ray Bradbury så dumhedens triumf i Fahrenheit 451.

I går så jeg The Children of Men, der netop er et vellykket stykke science fiction – og endnu en dystopi. Romanforlægget af P.D. James købte jeg for over 10 år siden på et svensk bogudsalg, men fik jeg læst den? Ak nej.

Flygtninge i bure og lejre, tyk luftforurening, svigtende reproduktivitet, plastikkirurgi som overlevelse, et adgangskontrolleret samfund hvor ingen stoler på de andre, en slags kontrolleret borgerkrig i randområderne… The Children of Men er den mest overbevisende film i genren, jeg har set siden Blade Runner (og det er godt nok en menneskealder siden) – ja, på nogle måder mere vellykket. Jeg vil ikke røbe mere, blot komme med en kryptisk bemærkning om at et barns gråd kan få våbnene til at tie.

Se den!

2 tanker om “Dystopi: I morgen = i dag ?”

 1. Jeg skal også se den film, når du ligefrem nævner “Blade Runner” i samme åndedrag. Min top sci-fi-film-top-5:

  1. “Blade Runner”
  2. “Fahrenheit 451” (Bradburys sci-fi-noveller er også guf)
  3. “AI”
  4. “Minority Report”
  5. “12 Monkeys”

 2. Jeg tager på din anbefaling, Pastor. En film der tåler sammenligning med Blade Runner må være værd at se. Andre af mine SF-favoritter omfatter Gilliam’s 12 Monkeys og naturligvis Kubrick og Arthur C. Clarke’s klassiker 2001: A Space Odyssey

Skriv et svar