Europamesterskab forude!

Herfra er landsholdsfodbold normalt først og fremmest en uvelkommen afbrydelse i de europæiske klubsæsoner, hvis kontinuitet og rytme brydes af de alt for mange kval- og venskabkampe, nutidens landshold stiller op til. Men en slutrunde – det være sig VM eller EM – er noget ganske andet. En rejse på godt og ondt gennem flere ugers fodboldrytme. Lørdag begynder EURO 2008 i Schweiz og store oplevelser venter forude, inden de nye mestre af Europa skal drikke champagnen i Wien om godt tre uger.

To vigtige ting gør sig gældende for årets turnering: Hverken Danmark eller England er med. Selvom det berøver os enhver illusion om gentagelse af det surrealistiske scenarie herover, er DK’s fravær helt iorden. For landsholdets nuværende standard ville aldrig kunne leve op til det hjemlige pressehysteri og forventningspres, der automatisk ledsager en dansk slutrundedeltagelse. Når vi ikke er med, og dermed slipper for pressens nationalklistrede fokus på Danmark, Danmark, Danmark, bliver EURO 2008 istedet en fodboldbegivenhed. Det er godt.

Englands fravær er omvendt en stor mangel. Et ‘rigtigt’ EM bør have alle de klassiske fodboldnationer – Tyskland, Spanien, Italien, England, Holland og Frankrig – blandt deltagerne. At England ikke kom med, skyldes ikke – som DK – manglende talentrigdom, men derimod en farlig blanding af dårlig ledelse og så den kroniske engelske evne til altid at betragte eget landshold som et af verdens absolut stærkeste.

Selvom England vel sidst spillede opsigtsvækkende fodbold ved VM i Italien – vi taler 1990! – har man ikke formået deltagelse i nogen turnering siden, uden den medfølgende sovepille i form af selvpålagt favoritrolle. Det hovmod har resulteret i ydmygende og vækkeursringende exit-nederlag. Men Three Lions er ikke vågnet op. Efter forgænger Sven Göran’s blodfattige opstilling ved seneste VM, fortsatte afløser Steve McLaren, hvis største bedrift som træner er et 0-4-nederlag i en UEFA-finale, en ligeså uinspireret og vægelsindet spillestil i EM-kvalen. Og England snublede. McLaren uf, Capello ind.

Så nej, de to lande er fraværende. Her de deltagende hold i deres inddelte puljer. To går videre fra hver, efter alle har mødt alle. Grupperne, som vi tror de ender:

Gruppe A:

Tjekkiet
Tyrkiet
Portugal
Schweiz

Gruppe B:

Tyskland
Kroatien
Polen
Østrig

Gruppe C:

Italien
Frankrig
Rumænien
Holland

Gruppe D:

Spanien
Rusland
Grækenland
Sverige

Traditionelt set klarer værtsnationer sig godt, så to fjerdepladser til Østrig og Schweiz er måske lidt lavt sat. Ligeledes er Holand’s sidsteplads i Dynamitpuljen også til diskussion. Portugal er svære at bedømme – men kan de ikke få det hårdt uden hjemmebanefordel, hjemmebanedommere og med al den massive fokus på Cristiano!? En andenplads til Rusland er måske også mere end det holds evner bør række til, men hverken Sverige eller Grækenland virker imponerende. Og i coach Hiddink har Rusland en motiverende og taktiksnu kæmpefordel. Visse mener Italien ikke er meget værd i år. Deri er vi ikke helt enige. De skal nok stå solidt og effektivt, selvom skadestabet forleden af forsvarskaptajn Cannavaro er betragteligt.

Hvis grupperne ender som forudsagt foroven, vil kvartfinalerne se således ud:

Tjekkiet-Kroatien
Tyskland-Tyrkiet
Italien-Rusland
Spanien-Frankrig

Heldigt for Tyskland, hvis Portugal ikke skal mødes, for hvor de vil kunne true tyskerne, står Tyrkiet som en solid men mere letnedlukkelig modstander. Tjekkiet kan slå Kroatien og Italien tager ialfald Rusland med et enkelt mål eller to, mens Spanien ryger ud i en tæt, målfattig kamp mod Frankrig. Imponerende mandskaber de sidstnævnte, men Spanien’s træner Luis Aragones virker ikke meget bevendt, hverken som inspirator eller taktiker for sit ofte underspillende hold. Og så har Frankrig en helt anderledes traditionsskabt vindermentalitet. Spanien derimod er vant til at pakke kufferter og skynde sig hjem i en fart. Læg mærke til at spanierne under alle omstændigheder vil få knaldhård modstand i en kvartfinale, hvor modstanderne kun kan komme fra Dynamitpuljen.

Hvilket giver følgende semier:

Tjekkiet-Tyskland
Italien-Frankrig

Tjekkerne vil slå tyskerne, har en hel anden dynamik, et helt andet flow i deres spil. Frankrig og Italien kan gå begge veje. I knockout-dyst – og med VM-finalen’s Materazzi-fremprovokerede tab i baghovedet – bør Frankrig kunne give allermest i et tæt opgør mod en finale, der isåfald hedder:

Tjekkiet-Frankrig

Lad os få turneringen igang!

13 tanker om “Europamesterskab forude!”

 1. Kredit til Ungarn for i Peter Disztl at have haft en målmand med et flot og vildtvoksende fuldskæg i ’86.

  Jeg kan ikke mindes at have set en så imponerende skægpragt på en målmand siden.

 2. Sorry. En stor undskyldning. Sommervarmen er steget mig til hovedet. Først og fremmest undskyld til Boniek (hvis han læser med her). Tænk at jeg gjorde ham til ungarer, og Ungarn til Polen. Nu blander jeg mig ikke mere foreløbig….

 3. Altså Thomas du må lige have din historie i orden. Det var Polen som blev nummer tre med Boniek på holdet. Ungarn var også med ved den runde , hvor det blev til en 10 – 1 over El Salvador, men ellers røg de ud i indledende.

  Jeg giver Jens fuldstændig ret. Ungarn havde i halvtredserne et formidabelt hold, men siden hen har der været langt mellem snapsene. Tror ikke de har været kvalificeret til noget som helst siden 1986, hvor de i øvrigt også røg ud med et brag.

 4. RETTELSE: Ungarn blev nummer tre ved VM 1982, så man må da konstatere, at det var noget af en europæisk fodboldstormagt i start-80´erne.

 5. Ungarn var da også ganske stærke ved VM 1982. Da blev det da til en fjerdeplads med legendariske Zbigniew Boniek på holdet.

  Ang. Danmark er jeg da enig i, at holdet ikke havde kvaliteterne i kvalifikationen, og det er vist kun Morten Olsen og spillerne, der mener, at vi er savnet blandt andre i Europa. Men jeg vil da som dansker altid håbe på, at Danmark er med, og jeg er dog blevet – blot en lille smule – opløftet af sidste uges 1-1 kampe mod Holland og Polen. Ja, ja – det var venskabskampe og opvarmning i solen for se to lande, men alligevel gode tendenser specielt offensivt.

  Så lad os se DK i Sydafrika i 2010 – og lad Portugal vinde EM 2008.

 6. Fin gennemgang af EM. Jeg stiller mig op blandt dem, der savner England i turneringen. Mon ikke fremtiden tegner lysere med en kapacitet på trænerposten?

  En farlig mission sådan at forudsige resultaterne frem til finalen. Landholdsfodbold plejer heldigvis ikke at være så forudsigeligt som damehåndbold eller French Open i tennis. Skal jeg være uenig i noget i analysen, ja så er det, at jeg ikke tror på Tjekkiet. Har det hold ikke toppet? Det må da for pokker være muligt at hive Koller så meget i trøjen, at han ikke bare pander diverse bolde ind. Bør det ikke gøre lidt ondt at Rosicky er skadet og Nedved på pension?

  Apropos hold som har toppet, ja så tror jeg nu alligevel på Frankrig som europamester. En del spillere er lidt oppe i årene, men folk som eksempelvis Henry og Makelele er blevet sparet så meget i løbet af året, at der skulle være kræfter til at tage revanche. Hvis Ribery formår at holde niveauet, burde de være et godt bud.

  Hvis der skal afgives et bud på en outsider, må det blive Rusland. Hiddink har før vist evnerne til at organisere et hold, der ikke umiddelbart hører til favoritterne.

  Det bliver en dejlig sommer. Vejret er lige til at sidde inde og se en masse kampe 🙂

 7. Jeg tror, Kroatien slutter over Tyskland, og at Frankrig og Rumænien slutter over Italien. Semifinalerne bliver derfor:

  Tjekkiet-Kroatien
  Frankrig-Rumænien

  Ellers mit kompliment for en meget inspireret gennemgang af en slutrunde, jeg nu glæder mig lidt mere til.

  Jeg savner dog irerne mere end englænderne.

 8. Mølleren, at nå til semifinalen er selvfølgelig godt, men bortset fra den slagtning af Holland, hvor England virkelig var på toppen, spillede de som vanligt lidt gennemsigtigt, gjorde de ikke? Husker en uafgjort mod Schwaiz, en pligtsejr mod Skotland, og så en vunden straffekonkurrence mod Spanien, før det var tid til Gareth Southgate’s farvelkys mod tyskerne.

  HazyDavy, Ungarn’s profil og bedrifter siden 1960’erne er jo nærmest ikke-eksisterende, så deres fravær fylder ikke så meget. Men du har ret; de var konger engang.

  Husker kun en konkret match med Ungarn, og det var da USSR begravede dem med 6-0 til Mexico86. Flot spilledragt iøvrigt, med de røde trøjer, hvide shorts og grønne strømper…

  WilcoLover, overvurderede Portugal er for ofte ineffektive og uden substans – kan de virkelig slå Tyrkiet? Omkring Holland har du muligvis ret. Måske mindet om den håbløse VM-løbebane for to år siden farver afvejningen af deres kommende turnering.

 9. Jamen det er da utroligt at i ikke tror på at hverken Holland eller Portugal går videre fra indledende. Jeg tør vædde en stabel CDer på at begge hold går videre!

 10. Har som skrevet før skyhøje forvetninger til Spanien og det dejlige menneske Fernando Torres. Har om end ikke satset børnepengene, men lidt kroner på Spanien som europamestere. Kroatien i top 4, et hold, jeg også har på lidt tiltro til. Hollands offensiv, tror jeg bringer dem langt, men deres vaklende defensiv, gør at de ikke når helt til tops. Frankrig, skuffer. Det samme gør Italien. Tyskland, leverer en stabil toppræstation som altid.

  Savner ikke Ingerland. På tide, at de kan bruge en slutrunde sommer til lidt selvransaelse. Deres oppustet ego har godt af det. Og en topfit Stevie MBE, er noget verdens bedste hold, kan bruge til den nye sæson banker på, med eller uden hans mate Gareth Barry.

 11. Mja altså i betragtning af at England tabte semifinalen ved EM i 1996 på straffe til Tyskland efter at bl.a. at have høvlet Holland 4 – 1 i indledende runde, så kan den slutrunde vel også tælle med, hvis man taler om en god engelsk slutrunde. Dog har de i de senere år godt nok heller ikke været heldige og er røget ud på straffe næsten hver gang.

  Men jeg vil også savne dem. De er sgu en flok dejlige tossehoveder med en presse, der næsten overgår den danske i at være nationalistiske.

  Sætter mine penge på at Spanien for en gangs skyld for tingene til at at hænge sammen, selvom det bliver svært med den tosse af en landstræner.

  Tyrkiet i kvartfinalen før Portugal? Nej det tror jeg ikke. Tyrkiet er sandelig ikke ret gode. Portugal mangler måske en klasseangriber, men ellers har de et vældigt stabilt hold. Men ja jeg plejer sgu sjældent at få ret alligevel.

 12. Tør godt vove pelsen her og uforbeholdent erklære at Italien ikke kommer i nærheden af at vinde det forestående EM uden den napolitanske capo og hardman, Fabio Cannavaro. Hvem der tør sætte 1 flaske champagne på den galej kan melde sig her.
  Synes også det er en lidt bemærkelsesværdig logik at visse fodboldnationer burde være selvskrevne deltagere, udfra begrebet ‘klassisk fodboldnation’. Under den definition bør Ungarn qua fortidige præstationer måske også henregnes – hvor er de i dag?
  Engelsk landsholdsfodbold er det man med livstræt 20. århunderedes storpolitiksprog kaldte ‘Europas syge mand’. Kroatien kvalificerede sig modsat på flotte meritter – 3-2 kampen på Wembley var blot det seneste anslag mod en anskudt engelsk fodboldselvforståelse som stormagt.

 13. Glimrende gennemgang Jens. Jeg er nærmest enig i alt – bortset fra, at jeg tror Italien i dit scenarie slår Frankrig og i sidste ende – ender som Europamester. FORZA ITALIA!

Skriv et svar