Gute Reise!

kostritzer.jpgradeberger.JPGwernesgruner.jpg

Så er det denne blogs anden forfatter, der forlader landet for at tilbringe nogle dage i Tysklands hovedstad. Jeg ved, at Jens foretrækker øl, der er let drikkelig. En belgisk triple eller en stout er ikke lige ham (og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan han ville reagere, hvis der var røgøl i glasset!), så det må haves in mente.

Bevares, man kan nemt skaffe sig nogle flasker H**n*k*n, men heldigvis findes der også god øl. Derfor giver jeg her tre bud på velsmagende og let drikkelige øl, han nemt kan skaffe i Berlin.

 • Köstritzer Schwarzbier er, som navnet antyder, en helt mørk øl. Farven kunne forlede den ukyndige til at tro, at vi havde med en stout at gøre. Men her er faktisk tale om en undergæret øl, beslægtet med pilsner. Før i tiden blev der tilsat sukker, men i dag overholder man Reinheitsgebot, og det er ingen skade til. En af mine personlige favoritter!
 • Radeberger Pils er tysk pilsner, når den er rigtig god – med spinkle toner af humle.
 • Wernesgrüner er endnu en typisk tysk pilsner, men med mere humle.

Alle tre øl har en fortid i det gamle DDR; hvis man skulle have Köstritzer eller Radeberger før 1989, var den eneste gode chance til stede, hvis man kom til Land og Folk-festival i København. Her falbød arbejder- og bondestaten nemlig sine eksportprodukter. (Land og Folk var DKPs avis og havde et lige så kreativt forhold til virkeligheden, herunder ukritisk omtale af en foretrukken supermagt, som mange nuværende medier af ganske anden politisk observans. Men det er en helt anden snak.)

19 tanker om “Gute Reise!”

 1. Fra 95-99 boede jeg i Belgien, og nød godt af de utallige bryggerier der findes der. I sandhed en detalje der er med til at forøge oplevelsen af at bo i dette mentalt delte land. Men i min verden er der stadig intet der overgår den herlige drik de tapper på flaske i Skive, og som går under navnet Old Gambrinus… Skål 🙂

 2. Pastor, at du er en uforbederlig ølsnob er hvad det er, men at du disser overmodne bananer!! Jeg er inderligt trær af at få umodne, hårde og grønne bananer i tide og utide. En banan skal være en blød, smattet sød total-oplevelse på grænsen af det vulgære.

  Anyways, vil gerne istemme mig koret, der hylder Becks, og iø henlede opmærksomheden på en dejlig, dejlig øl der endnu ikke er blevet nævnt: Limfjordsporteren! Aaah!

 3. Jeg kan godt leve med at få en Grøn Tuborg; der findes værre øl. Men jeg køber aldrig Grøn Tuborg selv.

  Jeg kan formodentlig konstruere en situation, hvor jeg vil synes, at en overmoden banan vil være en nydelse.

 4. Dejlig og relevant debat om øl og nydelse. Selvom jeg mest er til godt humlede IPA´er (f.eks. amerikanske Sierra Nevada), er jeg uenig med blogforfatteren, når han ikke kan finde nydelse i en kold grøn tuborg.

  Hvis man tænker sig til en varm sommerdag, hvor man har gået i haven og slået græs 45 minutter, da naboen tilbyder en iskold grøn tuborg (et urealistisk eksempel, desværre). I sådanne tilfælde vil jeg ikke tøve med at definere oplevelsen som en nydelse.

  Jeg er ikke så velbevandret udi tyske øl, og glæder mig derfor til at gøre brug af bloggens mange gode tips. I Karlsruhe har jeg dog drukket den lokale øl Hoepfner. Og det var – så vidt jeg husker – også en nydelse…

 5. Ølsnobberi er en uskik, men det er det altså også at drikke sure Beck’s når man er i Berlin hvor butikkerne svømmer over med Kindl, Schulheiss og ikke mindst Radeberger 😉

 6. Aakjaer, er f.eks. en Grøn Tuborg på kold flaske en nydelse – nej, vel!?

  Men nu Beck’s, den er langt bedre, end mange ølsnobber gør den til.

 7. Det er vel de færreste kolde øl, der ikke er en nydelse, hvis man er tørstig nok? Sjovt med Beck’s – da jeg studerede (omkring 1990), var det den billigste øl, man kunne få i den lokale Føtex, ca. ½ pris af Carlsberg/Tuborg. Det har en effektiv reklamekampagne/re-branding fået lavet om på. At flasken så er en æstetisk nydelse at se på er vel en del af totaloplevelsen.

 8. Må indse at jeg er i stærkt mindretal, hos øl feinsmecherene her på bloggen. Jeg vil dog prøve at bevæge mig væk fra midterstregen, og prøve de anbefalede pilsnertyper

 9. Beck’s er et eksempel på en tysk pilsner, der er tæt på at være ligegyldig.

  Spaten Oktoberfestbier er en let drikkelig tysk øl, som samtidig har aroma (lidt maltet og sødlige toner). Det er dog ikke en pilsner, men en lys bock.

 10. Pelforth er vist i øvrigt fra Lille, så den nærmer sig snarere den belgiske tradition end den tyske. Den fås i to udgaver: Blonde og Brune. Beck’s mindes jeg især fra ølstrejken i 85, hvor vi tog utallige ture på Fåborg-Gelting. Af en eller anden grund var Paderborner også et stort hit, men det skyldtes vist mest prisen.

  Den bedste øl har jeg drukket i Prag. Mange restauranter og barer brygger selv, og her oplevede jeg øl, jeg næsten ville begynde at drikke for igen. Hvis jeg skal være ærlig, var øl egentlig blot noget, jeg skyllede ned for at opnå en behagelig stemning, som dernæst skulle holdes ved lige, men i Prag smagte jeg øl, som lå samme niveauer over det gængse sjask, som Van Gogh og Cézanne ligger over Kurt Trampedach.

  En pudsig ting ved Prag er i øvrigt, at man aldrig skal sidde og vente på en øl. Inden man når sidste slurk, har en tjener været forbi med et nyt glas og har sat en streg på ens regning. Hvis man ønsker at afværge en ny, må man holde fast i sit tomme glas. Sådan var det i hvert fald de steder, jeg kom.

 11. Jeg har en enkelt lille flaske Brugge (uden omlyd!) liggende. Det er forresten en tripel. Værd at prøve!

  Ironisk nok er Pelforth ejet af H**n*k*n.

 12. Overnattede engang, en sommer long ago, i et buskads ved floden i Brügge. Blev vækket tidligt om morgenen og jaget bort af en flok gæs. Øl blev ikke nået før et tog kørte bort.

 13. Stik mig en god Hefe-Weissbier og jeg er din!

  Min favorit er fra Gasthof Andorfer – en lille kro med tilhørende bryggeri i Passau, som jeg har besøgt i fobindelse med en arbejdsrejse.

  Af de store er den bedste fra Weihenstephan – verdens ældste kendte bryggeri – grundlagt i 1040.

  Hell oder Dunkel – es schmeckt wunderschön!

  Jeg har rejst også rejst en del til Belgien, og de har også meget fantastisk øl der. Alkoholprocenten er generelt bare lidt for høj til mit friske danske tempo. Hvis man kommer forbi Brügge, findes der ikke noget mere hyggeligt sted at gå på pubcrawl. Hele den centrale by er bevaret fra middelalderen, og barerne ligger i de gamle fangekældre. Ingen belgiere regner dog Stella for noget, og de har det fint med at næsten det hele bliver eksporteret.

 14. Ja, Kronenbourg er vel ca. ligeså intetsigende som Grøn Tuborg/Carlsberg Hof. Pelforth kender vi ikke her. Skal prøves.

  Vejen Hjem Fra Rocknroll – made in Berlin – er beerwise indspillet strictly på Bremen-pilsneren Beck’s.

 15. Hvorfor skal man drikke øl?

  Det er heller ikke noget, man skal. Hvis det udelukkende er for at slukke tørsten, kan man lige så godt drikke en god økologisk frugtsaft. Det er billigere pr. liter og man holder hovedet klart.

  Hvis man drikker øl også for at få en smagsoplevelse, kan man være så heldig at få en rig oplevelse – eller blive slemt skuffet. Det er de gode oplevelser, der betyder noget for mig.

 16. Jeg fatter ikke folk, der drikker Kronenbourg (eller Kro som vi frankofile siger). Det er noget nær den ringeste øl, der nogensinde er kommet ud af Alsace. 1664 er også afskyelig. Prøv i stedet en Pelforth.

 17. Jeg er ikke modstander af pilsnerøl, men der er alt for meget ligegyldigt pilsnerøl. Kronenbourg og Stella Artois hører til i denne kategori – øllets svar på Coldplay. Især er der en tendens til at nedtone humlen, for det er tit dén, man tror, vækker anstød.

  Pilsner Urquell og Budvar er (foruden bl.a. Radeberger) eksempler på at man godt kan lave pilsnerøl med karakter og at der bestemt bliver lavet godt øl også på store bryggerier.

 18. Må faktisk give Jens ret i denne debat Pastor…Selv er jeg også til letdrikkelige pilsnertyper…Kronenbourg, Stella Artois og Leffe som favoriterne. Bevares en Newcastle eller et sjældent besøg hos Guinness er da ikke ubhageligt, men førnævnte pilsnere er ofte velkommne

Skriv et svar