Idioten

http://www.jensunmack.dk/wordpress-3/wp-content/images/thumb-Idiot.jpg

Ovenstående monokrome Berlin-klassiker fylder sine tidsløse 30 år i morgen – hør den i aften!

18 tanker om “Idioten”

 1. Har lidt svært ved at se hvad en masse popstjerner og Hollywood celebrities har at gøre med Cash og hans identification med ”the poor and the downtrodden”.

  Johnny Cash-cow?

 2. Fantastisk album… Hørte det her i atarten af natten, netop hjemvendt fra koncert i Falkoner Salen. Den plade må frem noget oftere, det er længe siden jeg sidst havde den på… Nightclubbing er nok min favorit.

 3. Jeg ser virkelig ikke anden grund til at hovedparten af de er med i videoen end kolde kontanter og cool Cash. Videoen havde været fin med ukendte mennesker, eller hvis man udelukkende havde brugt folk han havde arbejdet sammen med. Så lad os bare være enige om at være uenige, du prædiker i hvert fald for døve ører – din afsluttende bemærkning er helt hen i vejret, skal det forstås sådan at du havde klappet i hænderne, mens jeg havde trukket min revolver hvis Simone, Rasmus Nøhr og Fede Finn og Funny Boyz havde været med på eksempelvis På Danske Læber?
  Der er rigtig og forkert kultur, med uklart definerede grænser og smagsdommeri er ikke en synd. Det er min holdning og det står jeg gerne ved. Timberlake m.m. i videoen er forkert, han er der for at gøre den interessant for MTV og deres seere, ikke en skid andet – det er kassetænkning set fra her hvor jeg står. Men du er velkommen til at være uenig.

  (Jeg anmeldte Cash for et par år siden, anmeldelsen starter med mit eget forhold til manden – skulle det have interesse – så klik her for at se anmeldelsen)

 4. Kære Martin

  Næste gang du kalder mig for en lille violin, så prøv i det mindste at kvalificere din kritik.

  Ellers kan du prøve måske at give et eksempel på, hvorfor lige nøjagtig du er i stand til at vurdere, hvornår der pisses på Johnny Cash’s minde eller ej.

  Jeg har ingen idé om, hvorfor man har lavet den video. Men man må vel formode at den enorme mængde af kunstnere, der medvirker, vel bl.a. gør det for at hylde manden. Det synes jeg ærlig talt kalder på en vis form for respekt. Det gør det i hvert fald fra mig.

  Men næste gang man laver en johnny Cash video, kan man selvfølgelig lave en slags kulturkanon over, hvem der er kvalificeret til at medvirke. Den slags forefindes der masser af tåbelig eksempler på i vores eget land. Langt hen ad vejen er båret af samme tankegang om at adskille kunst i rigtig og mindre rigtig. Ja og faktisk nogen gange i forkert. Måske du skulle søge jpb hos præsterne ???

 5. Jeg prøvede lige at læse Møllerens indlæg højt for mig selv, alt jeg hørte var lyden af verdens mindste violin. Videoen er såmen fint nok optaget og billederne ganske flotte, men jeg ser ikke linket mellem eksempelvis Justin “oversæt mig til dansk og jeg er fordummende i samme grad som nik og jay” Timberlake og Johnny Cash.. og så alligevel! Løsningen ligger måske i det teksten repræsenterer, hvilket understreges af at Keith Richards medvirker. Sangen er jo en gammel folksong hvor det kan læses andetsteds at budskabet er “The lyrics are a warning to sinners that no matter how hard they try, they will not avoid God’s judgement” – videoen er simpelthen et udstillingsvindue hvor vi ser dem, der ryger i første omgang! Sagen opklaret.

 6. Altså Smølle og Martin

  Gas lige lidt ned.

  For det første tror jeg næppe det har været intentionen mht. Gods gonna cut you down videoen at pisse på mandens minde. Et eller andet godt må man dog tro om sine medmennesker.

  For det andet er det vel kun manden selv, der kan afgøre, hvorvidt der bliver pisset på hans minde eller ej. Og det er immervæk rimelig svært at spørge ham i det uendelige.

  For det tredje kunne man jo prøve at sætte sig i hans sted. Og hvis jeg var en ældre kunstner, der så hvor mange forskellige store kunstnere, der ønskede at optræde min video, ville jeg da blive vildt beæret. Jeg ville da synes det var rimelig vildt at min musik havde inspireret så mange mennesker over så mange generationer, at de nærmest stod i kø for at optræde i fem til ti sekunder.

  Jeg synes videoen har nogle rigtige fine billeder, der klæder musikken smukt. Trods alt synes jeg også, at det nok er de ældre kunstnere, der giver de flotteste billeder. Keith Richards ansigt er da vidunderligt furet. Men samlet giver videoen mig et vidnesbyrd om, hvor mange mennesker Johnny Cash har fanget med sin musik, og detfinder jeg mest imponerende.

 7. Da jeg læste Jan Poulsens glimrende Bowie-biografi ‘Station til Station’, gik det op for mig, at ud af Bowies Berlin-trilogi det kun er ‘Heroes’, der alene er skabt i Berlin. ‘Low’ er primært indspillet i Frankrig, og ‘Lodger’ i Schweiz.

  Poulsen kalder således trilogien “en sandhed med modifikationer”.

 8. The Idiot på grammofonen og Werner Herzogs Stroszek på tv. Don’t try this at home!

 9. Nu skal jeg igen til nærmest at forsvare den stakkels (?) Bono. Paul Hewson har nemlig i lighed med f.eks. Kris Kristofferson lavet musik sammen med manden i sort og må derfor formodes at have kendt ham i et vist omfang. Johnny Cash sang på U2-nummeret “The Wanderer” fra Zooropa.

  Men Coldplay? Uha.

 10. Hvor er det dog sandt om den video – jeg var ikke den eneste der fik kvalme, så. Chris fra Coldplay og Amy fra Evanescence; hvad fanden har det med Cash eller i det hele taget med noget ordentligt at gøre? Og Boner, vorherredabevares, tænk, der var engang omkring Achtung Baby hvor man troede han havde lagt sine Jesusindbildninger væk. De var vist kun gemt i nogle store lagerrum ovre i østfløjen.

  Temaet er muligvis at alle de deltagende ikke havde været værdige til at pudse Cashs støvler, men da både Dennis Hopper, Patti Smith, Kris Kristofferson, Brian Wilson og Mick Jones er med, holder den teori ikke. Hvad kan det så være? At illustrere, med hjælp fra bl.a. ham idioten fra Maroon 5, at musik bliver værre og værre med årene?

 11. The Idiot har aldrig fanget mig i samme grad som Lust For Life, tror det er et eller andet i produktion, der gør den for svært fordøjelig. Men det er fra bedre tider, dengang han kunne.. eller gad? The Weirdness er i hvert fald spild af tid og penge, både i studiet og hos lytteren – jeeez!

  God’s gonna cut you down videoen er simpelthen at pisse på Cashs minde – popstjerner, ungdomsidoler og wankeren over dem alle (ham ireren) i uskøn blanding – rendyrket piggybackriding på en død mand, der stadig sælger plader og hvad ved jeg måske kan kaste et lille skær af autencitet over en del af de medvirkendes spotlightkarrierer. Klip videoen om og fjern alle, der er under 50!

 12. Fremragende plade. Jeg tilslutter mig 100 procent. Iggy Pop gør i øvrigt en stor figur på Johnny Cash’s “Gods gonna cut you down” video.

 13. Dejligt al den Berlin snak, kan fornemme et tema under opsejling her på bloggen.

  men kun dejligt, går selv i disse dage og længes mod Berlin. skrev sjovt nok en tekst tidligere i dag om Berlin og fik en slags hjemve. må snart derned igen.

 14. Bowie’s kor på The Idiot er nu også ret Bowie-agtige på den kun allerbedste måde – check lige Funtime!

  Et trist faktum om The Idiot er, at det var pladen Joy Division’s Ian Curtis hørte da han tog sit eget liv. Som der tankevækkende stod et andet sted, kunne han måske have været her endnu, hvis det var den helt anderledes vitale ditto Berlin-klassiker Lust For Life, der havde snurret i stuen i Manchester istedet…

 15. Jeg tilslutter mig og tilføjer: The Idiot er ikke noget dårligt album. Det er noget af det nærmeste, man kommer et David Bowie-album med en anden sanger,

  “Han prøver at lyde som Bowie”, sagde min kone, første gang hun hørte hr. Pop – og så fortalte jeg hende, hvem der stod bag.

Skriv et svar