Moderat

moderat

Og nu til Tyskland til et album, jeg hører meget for tiden. Moderat er en elektronisk trio fra Berlin, der udgav deres første EP helt tilbage i 2002. De tre medlemmer har haft travlt med solokarrierer, så debutalbummet, der såmænd bare hedder Moderat, kommer først nu – og det er optaget i de ikke helt ukendte Hansa-studier.

Moderat har ganske mange inspirationskilder, og de første gange, jeg hørte albummet, var det som om delene var større end helheden. De delvist guitarbaserede “Porc#1” og “Porc#2” giver mindelser om en lidt upbeat udgave af Sigur Rós; flere andre numre er dubstep-prægede, blandt dem “Rusty Nails”, hvor sangeren Sascha Ring lyder temmelig Thom Yorke-agtig. Der er numre med gæstevokalister fra dancehall og hiphop, og der er en del instrumental-forløb.

Nu, hvor jeg meget mere fortrolig med Moderat, kommer albummet dog mere og mere til at fremstå som en slags helhed – og som et af årets vellykkede elektroniske albums, som man både kan bevæge sig til og lytte til. Det er i hvert fald ikke det slag i ansigtet, som forsiden fejlagtigt antyder (Måske er det en Pantera-reference? Og dog…)

8 tanker om “Moderat”

 1. Prøv også at lægge øre til Ulrich Schnauss’ lille mesterværk fra 2003 ‘a strangely isolated place* !

 2. “The White Flash” er også remixet af Anders Trentemøller. Det er ganske godt.

  I samme boldgade som Modeselektor, Moderat mv. vil jeg nævne Justus Köhncke. Han har udgivet 3 album på det anerkendte tyske label Kompakt, der alle kan anbefales:

  Was ist Musik (2002)
  Doppelleben (2005)
  Safe & Sound (2008)

  Sidstnævnte var efter min mening et af sidste års bedste album. Det er dog uden vokal. De to første album har vokal på en del af numrene og vel at mærke på tysk. På “Doppelleben” er der bl.a. en ret spændende tysk version af et gammelt Carly Simon nummer.:-)

 3. Knap halvdelen af numrene på Moderats debut er sange, men de er desværre på engelsk denne gang. Debut-ep’en Auf Kosten der Gesundheit var på tysk (eller var måske instrumentalnumre med tyske titler; jeg har ikke hørt den).

  Mit eget kendskab til nyere tysk musik er desværre ikke så godt som det burde være, men der arbejdes på sagen. Tyskland har f.eks. sin egen Jens, en herre ved navn Jens Friebe. Nogle af hans sange er lidt Jens-agtige.

 4. Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er grundet medlemmernes solokarrierer, at albummet først er kommet nu.

  Det er nok mere korrekt at betragte Moderat som et sideprojektet. Deraf navnet. Moderat er en sammentrækning af Modeselektor (Gernot Bronsert and Sebastian Szary’s projekt) og Apparat (a.ka. Sascha Ring)

  Hvis man kan lide Moderat, kan Modeselektors to albums Hello Mom (2005) og Happy Birthday (2007) i dén grad anbefales. Især nummeret “The White Flash” med netop Thom Yorke på vokal: http://www.youtube.com/watch?v=H-b9hgd-3Tc

 5. Lyder spændende. Er der overhovedet noget vokal på? Og i så tilfælde er det så på tysk?

  Kunne de musikkyndige herrer, Jens og Pastoren, iø ikke lokkes til nogle indlæg om nyere tysk musik. Mit eget kendskab er stærkt begrænset, men den smule jeg kender (Element Of Crime, Tocotronic, Rammstein) holder jeg meget af.

 6. Ja det er faktisk et utroligt godt album. Blev dog først bidt af dem efter at have set dem på Vega

Skriv et svar