Mott The Hoople og David Bowie

Efter i perioden 1969-71 at have udsendt fire storfloppende albums, det på trods af at være et liveact som i England kan trække fulde huse, beslutter Mott The Hoople at ville gå i opløsning. Den intention kommer den unge voksende stjerne David Bowie for øre. Han er fan af Mott The Hoople og tilbyder bandet en hjælpende hånd i form af denne dengang uindspillede sang, han er villig til at lade Mott The Hoople benytte som springbrædt til at kunne gøre det, der endnu ikke er lykkedes dem: Få et hit i England.

Sanger Ian Hunter singer uden tøven ‘no thanks, not good enough’ til ‘Suffragette City’, som istedet – thank God! – bliver indspillet af Bowie og hans Spiders from Mars og i sidste øjeblik ender på Ziggy Stardust (1972) (iøvrigt istedet for Chuck Berry-kopiversionen ‘Round And Round’), et vigtigt og slående godt bytte for Bowie’s gennembrudsalbum. Men Ian Hunter ved, Mott The Hoople har brug for noget helt, helt specielt, skal det med bandets historie lykkedes at slå sig ind på den engelske hitliste: ‘I knew at that point that any single we put out would have to be a motherfucker’, siger Hunter. Ved et møde på Bowie-manager Tony DeFries’ kontor på Regent Street i London spiller den kommende Ziggy Stardust-superstjerne, siddende på gulvet med en guitar, istedet denne nye sang, han har skrevet specielt til Mott The Hoople…

‘I knew immediately that was it. I’d been waiting all my life to hear something like that’, fortæller Hunter. Mott The Hoople vil samtidig også gerne have en anden spritny sang de hører, men Bowie vil altså ikke give den her væk…

‘All The Young Dudes’ bliver indspillet i 1972 med Bowie som producer og korsanger. Versionen her ovenfor er en arbejdskopi fra studiet, hvor Bowie synger guide-leadvokal i vers, mens Ian Hunter tager omkvædet. 28. juli udsendes sangen som single på bandets nye pladeselskab CBS. ‘All The Young Dudes’ bliver det ønskede store hit i England – endda med sin outsider-samlende tekst et anthem for tidens eksploderende glam rock-ungdom – og åbner døren op for Mott The Hoople’s fortsatte eksistens, nu med langt større resonans. Sådan her høres den endelige version af samarbejdet i England, sensommeren 1972:

David Bowie selv performer ‘All The Young Dudes’ på Ziggy Stardust-touren og studieindspiller den i december 1972 i forbindelse med Aladdin Sane (1973), en version der dog først udsendes 23 år efter på opsamlingen Rarest One Bowie (1995). Mott The Hoople-versionen er og forbliver klart den centrale af de to.

En tanke om “Mott The Hoople og David Bowie”

  1. Jeg kryber med skam til korset og erkender, at jeg ikke kender andre sange med Mott The Hoople end “All The Young Dudes”. Jeg synes, at de gør det fremragende, men har egentlig ikke fundet behov for at gå på jagt efter mere lyd..

Skriv et svar