Passageren kommer hjem?

43 år efter sin udsendelse har en af verdens allerbedste sange – Iggy Pop’s ‘The Passenger’ – fået sig en officiel musikvideo, den kan rejse sammen med på det vilde net. Denne Berlin-essentielle sang af livskraft, hvis ord blev til i 1977 mens Iggy Pop kørte, kørte og kørte S-bahn/U-bahn rundt i den vestlige del af byen, og lod det hele komme til sig. Bowie? Han var sikkert arbejdsbegravet i Hansa samtidig, igang med at lave sine egne to mesterplader det år. Det gav Iggy tid til at opdage Mauerstadt på egen hånd, alene eller sammen med hans berlinerkæreste, fotografen Esther Friedman, hvis sort/hvide snapshots af Iggy i Vestberlin bruges som stills i den nye video. De synes helt på deres rette plads. Hvad virker langt mindre befordrende i den natlige køretur af sort/hvidt univers, det er videoens filmramme. En sang der i eftertidens bevidsthed er så fast forankret i Bowie og Iggy Pop’s mytiske Vestberlin, den fortjener bare andet og mere parallelflugtende end nogle nutidige levende billeder af engelsk venstrekørsel og britiske gadeskilte. Overordnet dog rart at se ‘The Passenger’, som – takket være et klokkeklart Jesper Olsen-selvmål af pladeselskabet RCA – aldrig blev A-singleudsendt i 1977, ophævet og anerkendt nu som noget mere end bare et almindeligt albumtrack.

3 tanker om “Passageren kommer hjem?”

  1. Haha, ja det er korrekt. Læste han i flere år ikke ville besøge Danmark, men i dag vidst mere bruger det som en isbryder a la “ja det er mig med den tilbagelægning”….og retfærdigvis skal det jo huskes at Spanien scorede 4 gange efterfølgende i den kamp….

  2. Ja, tænk at hele ens navn ender som nationalt begreb. Hvis nogen i dag siger ‘han lavede en Jesper Olsen’, så ved langt de fleste danskere præcis, hvad der er foregået. Det kan man da kalde eftermæle.

  3. Fantastisk sang, og for ca. 20 år siden også sunget af Steen Jørgensen, hvis stemme passer fremragende til det nummer. Synes dog det er lidt synd, du lige smider Jesper Olsen ind;-), manden var en fremragende spiller, og skal for evigt huskes for den fejlaflevering, jeg kan sgu godt unde hr. Olsen et lidt bedre eftermæle…

Skriv et svar