Bang, bang, kulturkanon

Så er kulturkanonen blevet offentliggjort. Facitlisten fra regimet, der ville gøre en ende på ekspertvælde og smagsdommeri. “Den gode smag” kapslet ind i Dannebrog og sendt afsted mod skolebænke og nye generationer. Hvad skal man sige og mene om det cirkus?

Den rytmiske kanonliste i sig selv fremstår som en blanding af det indlysende og det obskure; At Kim Larsen’s Værs’go er med synes så logisk, at det næsten er overflødigt at nævne. Gasolin’ medvirker til gengæld mærkværdigt nok kun med koncertpladen Live Sådan, som nok ikke mange ellers vil sætte på en top-5 over Gasolin’-udgivelser. Sort Sol/Sods glimrer ved uforståeligt fravær.

Og når man nu bemærker det fra den vinkel, er det faktisk kun Kliché med 25 år gamle Supertanker, der repræsenterer de generationer som var unge efter 68’erne. Medmindre vi altså lige undtager Trine Dyrholm & The Moonlighters med “Danse i måneskin”…! For nej, listen har ikke fundet plads til hiphop, ikke til rocknroll, ikke til pop eller nogetsomhelst andet, der er lavet efter Sebastian, Gnags, Anne Linnet, TV2, CV Jørgensen, John Mogensen, Shubidua, Lars Lilholt og de andre på listen for efterhånden meget længe siden var toneangivende i branchen.

Det er ikke så fandens svært at finde sin vej rundt i den danske sangskat. For det første fylder den ikke så meget. For det andet har tiden det med at lade dét synke til bunds, som rent kvalitetsmæssigt ikke er bæredygtigt. Så derfor synes en blåstempling af visse værker frem for andre unødvendig. For tingene giver jo sig selv. Kulturkanonen prøver at fravriste os alle vores sunde personlige dømmekraft. Den viser ikke gymnasie- og folkeskolelærerne, og vi andre der også skal give faklen videre, den tillid, det er at sige “lyt selv og bedøm”.

Heldigvis kommer der en dag et valg. Og bliver regeringen da en ny og anden, kan man egentlig kun håbe, at den uheldige kanon trækkes tilbage, og for eftertiden udelukkende bruges som eksempel på, hvor galt det kan gå, når eventyrlystne politikere gør sig ud i disciplinen kulturelt smagsdommeri.

13 tanker om “Bang, bang, kulturkanon”

 1. Glad igen, Jens? Så lykkedes det endelig – Nynne har dig med i sin kanon på en flot 74. plads – godt nok efter Prinsesse Alexandra, men før Cognac og Cola!

  Tillykke med det.

 2. Kulturkanonen er egentlig god som et monument over den mest uambitiøse regering i nyere tid. Mogens Jensen (S) kom vel med en af de bedre pointer om kanonen, at pengene i stedet skulle være brugt til noget fremadskuende/fremtidig kunst.
  Jeg synes i øvrigt det klær dig Jens, at du ikke advokerer for dine egne udgivelser i sådan en sammenhæng. Jeg ville sgu godt have givet dig min stemme, men nu er jeg ikke blandt de udvalgte smagsdommere.
  I stedet vil jeg anbefale de fodboldinteresserede (især engelsk) i at investere i en bog ved navn: “Keeper of dreams” af Ronald Reng. Den handler om en tysk målmand Lars Leeses sæson i Barnsley 1996/97. Fodbold kan umuligt på noget tidspunkt have været mere Rock n’ roll !!

 3. “Smagsdommeri af den ækleste slags er nemlig lige nøjagtigt hvad det er. Bare det, at Anders And er med i hr. Mikkelsens danske kulturkanon, udtrykker hvor seriøst man kan tage den.”

  Brian vil jo nok gerne have noget litteratur med som han kan relatere til fra sin egen tilværelse ?

 4. God læsning, smølle. Nu ved man så hvorfor Rugsted/Kreuzfeldt som et af de få store navne fra dengang IKKE blev kanoniseret i går:-D

 5. Nu er det jo bl.a. Torben Bille, der har været inde over, og herregud, i den alder er det da forståeligt hvis den sidste nye horisont man har beskuet ligger et par årtier tilbage i tiden.

  Kliché er da også nomineret med følgende passus i motiveringen: “Noget, der lyder som et Farfisa-orgel, gennemløber med manisk konsekvens stærkt forenklede melodiske mønstre, klinisk renset for æstetiserende effekter, for så i sekundkorte stød at skifte karakter og inddrage traditionelle ekkoer af Beach Boys og noget, der lyder som overvintret inspiration fra Alrune Rod og Gnags.” Aaaah. Så er det klart nok. Når man så ved hvor stor Bifrost-fan manden er er det til at spore hvor sympatien kommer fra…

  Vil man læse lidt om den forvirrede herres smag, er der en art boganmeldelse her: http://sidelinien.dk/forums/showpost.php?p=189996&postcount=3

 6. Nu måI ikke være for hårde mod Brian Mikkelsen. Som jeg hørte Niels Hausgaard udtrykke det i TV for et par uger siden: “Jo, jeg indrømmer at jeg er venstreorienteret. Men jeg håber, ligegyldig hvilken regering der kommer til efter næste valg, at vi beholder Brian Mikkelsen som kulturminister. Bare for underholdningens skyld. Det er jo egentlig, når man tænker over det, utrolig flot at en mand, der burde der er født til at være herreekviperingshandler, kan blive minister. Prøv lige at mærke en lækker buks.”

  Smagsdommeri af den ækleste slags er nemlig lige nøjagtigt hvad det er. Bare det, at Anders And er med i hr. Mikkelsens danske kulturkanon, udtrykker hvor seriøst man kan tage den.

 7. Mens genstanden er Sort Sol. Så har der været skurren i svenske medier over, at danske Sort Sol fylder så forholdsmæssigt meget i Bonniers Rocklexikon fra 2005 (søsterudgave til og for en stor del direkte oversat til svensk fra Politikens Store Rockleksikon 2004) For det første, mener flere svenske rockskribenter, at orkesteret stort set er ukendt i Sverige. Dem om det, men for mig er det en gåde, at Sort Sol har mere spalteplads i Lexikonet end eksempelvis The Clash.

 8. Okay, okay boys….nu har jeg læst det (tak for link, Anders). Sort Sol optræder som “scenekunst”, altså teater – dét er bizart. Kan ikke se denne inklusion, som om de er med for det de fortjener, deres musik.

  “Enarmede Steen Jørgensen i sort læder smuk som Montgomery Clift”, står der i den officielle begrundelse:-D

  Og videre: ” i sidste ende afslører Sort Sol, at det udelukkende er den levende scenekunst, der formår at indeholde vor tids opløsning som afrundet fastholdt værk.”

  Det første er langt ude, det sidste noget sludder. Peter Peter & co. burde have stået først lige efter med Gasolin’ , i køen for at blive kanoniseret tonekunst!

 9. Ha ha – jeg var til en af koncerterne i Fabrikken Wurst. 16 år og sandsynligvis alt for fuld, skæv og dårlig klædt – kommet med toget helt fra Lyngby. Koncerten var vist alt andet en uforglemmelig – de spillede vist slet ikke noget fra Everything that rises………. og det kunne man jo slet ikke overskue dengang. Knud var flink til at give os øl efter koncerten – og mon ikke aftenen sluttede som altid med, at man brækkede sig, faldt i søvn i toget, og dagen efter vågnede alene. – Og tænk engang, Kulturkanon!

 10. Hey Vermouth, på den omfattende liste jeg har set, var Sort Sol slet ikke med – har du et link? Det lyder pretty weird hvis 2 obskure, ikke-tilgængelige koncerter skulle være blevet valgt…!

 11. Måske det er forbigået din opmærksomhed, Jens, men Sort Sol er repræsenteret ved nogle koncerter anno 1986-87 (Carlton/Wurst). Medmindre der findes nogle helt fantastiske liveoptagelser, kan det højst være et par stykker fra kanonudvalget, der har set disse koncerter.

Skriv et svar