Smells like 40

http://www.jensunmack.dk/wordpress-3/wp-content/images/thumb-kurtfigur.jpg

I dag kunne Kurt Cobain være blevet 40 år. I stedet overlod han sin datter til Courtney Loves trygge favn og sit bagkatalog til systematisk udnyttelse, da han greb ud efter sit gevær og trykkede af i en alder af syvogtyve.

Var han sin legendestatus værd? Både og. Kurt Cobain var med til at genskrive reglerne for den melodiorienterede heavyrock, der inden Nirvana var ved at blive til en mere og mere ufrivillig parodi på sig selv. Og samtidig bragte Nirvanas verdensberømmelse en hel masse mindre kendte, men interessante amerikanske rockgrupper frem i det lys, de fortjente.

Men hans selvmord var med til yderligere at opbygge myten om Den Martrede, Gådefulde Rockstjerne, en myte som nogle ser som et ideal.

Kurt Cobain var under alle omstændigheder klasser over Sid Vicious. Alligevel kan det vel ikke overraske, at også han er endt som en samlerfigur, man kan købe (se billedet ovenfor).

17 tanker om “Smells like 40”

 1. Thomas…

  Hmm Curt Cobain blev aldrig nogen talsmand for min generation…Alt det der ” I hate Myself and I want to die” var lidt for morbidt og intetsigende for undertegnet, sær når manden der skrev det, var ovre i USofA, multimillionær og levede at sin hobby…Nope hans sange “said nothing to me about my life”

  Jeg levede mere på den modreaktion der kom fra UK et par år senere, dermed ikke sagt,at jeg anerkender den betydning Nirvana havde på musikhistorien

 2. Hvad var Nirvana? For mig betød Nirvana alt musikalsk i begyndelsen af 1990´erne, hvor jeg gik i gymnasiet.

  Her var et band, som på en eller anden måde blev talsmændene for vores generation. Ældre generationer havde haft Hendrix, Joplin, Lennon og Sid Vicious. Vi fik Cobain. Det var fantastisk. Hård melodisk rock, som forenede The Beatles, Lep Zeppelin og Sex Pistols på en helt ny – og alligevel gemmeldags – måde.

  Jeg er dog stadig bitter over, Kurt Cobain nåede at skyde sig selv inden koncerten i april 1994, hvor jeg havde sikret mig billet. Og jeg var ikke på Roskilde i 1992…

  Heldigvis var jeg også begyndt at lytte til Love Shop.

 3. En glimrende anledning til at fremhæve biografien “Heavier than Heaven”, der på forbilledlig vis fremstiller Kurt som den traumatiserede junkie han nu engang var. Forfatteren er også (eller var) den eneste Courtney gad snakke med og som fik ubegrænset adgang til hans dagbøger. Nevermind var dog en øjenåbner for mig, lige pludselig var musik meget mere end hvad der lå på top-20.

 4. MusicLover, det er simpelthen udgaven uden nogetsomhelst andet ekstramateriale end en trailer. Hvad kan man forlange for tyve kroner.

  Jens, 2’eren er den eneste jeg kender, og jeg synes den er rigtig god. Er Oh Me i virkeligheden det skæveste nummer der nogensinde er lavet? Den får jo Skousen & Ingemanns Herfra hvor vi står til at lyde lige så clean som Frelsens Hær!

 5. Ja det er rigtigt. De lavede sgu tre i Kurts levetid. Jeg er dog heller ikke særlig vild med Bleach, men det ændrer dog ikke ved fakta. Beklager.

  Courtney Love en led sæk, en Karen Jespersen. Hmmmm Courtney Love virker måske ikke overdrevet reflekteret hendes handlinger taget i betragtning, men at sammenligne hende med Karen J er dog lige skrapt nok. Courtney Love har trods alt ikke givet den som salonsocialist/fascist hele livet. Synes faktisk hun er en udemærket skuespillerinde og visse Holenumre er også glimrende.

 6. Aakjaer, jeg kender Meat Puppets.

  Alle 3 Meat Puppets-sange Nirvana spiller på Unplugged – Oh Me, Plateau og Lake Of Fire – findes på MP’s bedste, mest fokuserede, lettere countryficerede Meat Puppets 2-album. Kan kun anbefales!

 7. Men så er det også udgaven uden audio commentary fra Nick Broomfield og deleted scenes eller hur, Aakjaer?

 8. – hvis man vil vide mere om konspirationsteorien omkring KC’s død er dokumentaren Kurt and Courtney meget underholdende. Den kan købes for en flad 20’er i din lokale Tiger-butik

 9. – og ja så selvfølgelig det fantastiske Unplugged album, hvor de sammen med Meat Puppets spiller tre af deres numre. Nogen der kender (og kan lide) Meat Puppets?

 10. “Begge plader”? Nirvana udsendte tre studiealbums (Bleach, Nevermind og In Utero) og et live-album (MTV Unplugged) i Kurts levetid. Og posthumt var der jo From The Muddy Banks Of The Wishkah og bokssættet, inkl. den obligatoriske forkortede enkelt-cd-udgave.

  Der er ikke megen tvivl om at Courtney Love er en led sæk, hvis stjerneambitioner var hoveddrivkraft i alt, hvad hun har gjort (jvnfr. Karen Jespersen). Men hvorfor skulle hun slagte den gås, der lagde guldæg (jvnfr. Ralf Pittelkow) ?

 11. konspirationsteorier og religioner siger mig ikke en pind. Alt sammen snik snak og vås. Hvorfor skulle politiet eksempelvis have en interesse i fortælle løgne om Kurt Cobains død? Manden ligger vel bare ganske enkelt i en lang linje af mennesker, som havde svært ved at tackle berømmelsen, pludselig rigdom og en helt vanvittig idoldyrkelse. Længere er den vel ikke.

  Synes begge deres plader er glimrende. Set i kontekst af alt det helt afskyelige puddelhårs rockmusik, der dominerede slutfirserne og starthalvfemserne, så er pladerne geniale.

 12. ML 1970 har nok ret.

  Sistepladen In Utero’s oprindelige titel var I Hate Myself And I Want To Die – point taken!

  Men Courtney LoveShop virkede/virker mindst ligeså træt….og hun er her dog endnu….sort of.

 13. Er det virkelig så længe siden? En forfærdelig trist historie.

  Hvad er der galt med samlerfigurer? De findes jo snart med alle fra Gorillaz til Joey Ramone…

Skriv et svar