20 tanker om “Så var det Aalborg”

 1. Dér fik jeg så det eksempel på muslimske grupper, som skiller sig positivt ud. Tak for det.

  Din analyser af hvorfor somaliere fungerer så dårligt i det danske samfund stemmer ikke helt overens med det jeg har læst om denne gruppe. Her går hovedproblemet på, at det i deres kultur er decideret lav-status at arbejde, og at de derfor i sagens natur er svære at motivere i den retning, sålænge de kan leve af overførselsindkomster.

  Ang. din analogi omkring arbejdsløsheden, så er det faktisk sådan pt. at det generelt er arbejdsevnen/motivationen hos de arbejdsløse der er problemet, idet der mange steder i erhverslivet skriges efter kvalificeret arbejdskraft, som ikke kan findes i det desværre stadigt store antal mennesker på overførselsindkomster.

  Men tilbage til muslimerne og islam: Jeg har efterhånden fået det indtryk, at denne tro/ideologi fungerer ualmindeligt dårligt sammen med vestlige demokratiske samfund. Ja, måske sammen med alle andre samfund generelt – jeg talte med en inder for nyligt, og han fortalte at det i Indien gik fint med hinduer og kristne sammen – men i de relativt få områder med muslimer, var der konstant ballade.

  Vi skal naturlivis behandle alle mennesker ordentligt og anstændigt og passe på med ikke at dæmonisere grupper på basis af frygt og/eller uvidenhed.
  Men vi skal heller ikke være naive overfor de bl.a. totalitære og kvindeundertrykkende elementer der er en markant del af islam.
  Vi skal naturligvis respektere muslimerne – men samtidigt holde fast på, at respekten gælder begge veje, og at de er muslimer der lever i et demokratisk samfund og ikke omvendt.

  Jeg vil hermed afslutte min deltagelse i denne lille debat. Tak for en god snak – det var hyggeligt.

 2. Hej Poul.

  Bosnierne og Kosovo-albanerne, der i stort omfang selv betegner sig som muslimer, bliver ofte fremhævet som to etniske minoriteter, der er specielt godt integreret i det danske samfund.

  Du har ret i, at der er problemer blandt somalierne, og at de skal løses. Men en stor del af problemerne skyldes, at de fleste yngre somaliere er produkt af det ikke-eksisterende skolesystem/samfund i Somalia, der er et resultat af en blodig borgerkrig i et land, der i forvejen er fattigt. Mange af de voksne er analfabeter og har aldrig været lønarbejdere i traditionel vestlig forstand. Så er det svært at hjælpe sine børn ved lektierne, endsige at overbevise dem om at skolegang og et job er vigtig.

  Bosniere og Kosovo-albanere har i mangt og meget samme europæiske baggrund med uddannelse og job som mange danskere. Og så kan de jo heller ikke identificeres på udseendet.

  Det er rigtigt, at der er problemer i Storbritannien, men de er ikke specifikke for muslimer. Afro-karibiske og afrikanske indvandrere har haft problemer, der er tilsvarende.

  Der er sociale problemer i Danmark, men en diskussion af de problemer, der er, ender tit med at blive en diskussion om menneskers abstrakte egenskaber og skyld i stedet for aen afklaring, der kan hjælpe os med at finde ud af hvordan problemerne kan løses.

  Pr. analogi: Er det den arbejdsløse eller arbejdsløsheden, der er et problemet? Er det kvinderne/mændene eller den manglende ligestilling, der er problemet?

 3. Hej Pastoren

  Jeg er nødt til at hente dig tilbage til konteksten: Sagen gik ikke på etniske invandrere generelt, men på muslimer (som er ikke et konstrueret begreb – det er definitionen på folk der har Islam som tro og lever i mere eller mindre overensstemmelse med Koranen). Og omtalte Naser Khader må vist efterhånden falde udenfor den katogori.

  Du har ret i, at vi ikke kan tale om en homogen gruppe her. Somaliere som gruppe skiller sig specielt negativt ud og virker uintegrérbare i deprimerende grad og er en stor belastning for de kommuner hvor de findes i større antal. Og her ville jeg så gerne kunne pege på en muslimsk gruppe, som omvendt kan siges at skille sig positivt ud, men det kan jeg desværre ikke. Kan nogen hjælpe mig her?

  Nu nævner du Storbrittanien. De har nu massive problemer med specielt muslimske indvandrere, og er i færd med at lægge kraftige begrænsninger på indvanding.

  Det som det for mig at se drejer sig om her, er at se kendsgerningerne i øjnene, og lade være med at fordreje virkeligheden efter sine smukke idealer.
  Det nytter ikke noget at prøve at bilde sig selv og andre ind, at muslimer bidrager til den danske kultur, når det eneste vi kan hive frem af eksempler er fast food take-aways. Og det nytter ikke noget at tro, at fordi man kan integrere kristne højtuddannede iranere, så kan også integrere uuddannede somaliere. Der er forskel mennesker og så mennesker – selvom det er en ubehagelig erkendelse.

  Men hvis vi stikker hovedet i busken og nægter at se de ubehagelige og politisk ukorrekte kendsgerninger i øjnene, så overlader vi banen til folk som Krarup og Camre, som får gennemslagskraft i befolkningen fordi de rent faktisk har fat i reelle problemer.

 4. Men Poul… “muslimerne” er et konstrueret begreb, der ikke giver megen mening. Her i landet er der borgere med baggrund i så forskellige lande som Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Tyrkiet, Libanon, Somalia, Marokko og Pakistan. Der er enorme forskelle blandt disse mennesker, også selv om man kan kalde de fleste af dem for “muslimer”. Præcis som der er andre måder at være kristen på end Krarups.

  De fleste borgere i Danmark fra etnisk/religiøse mindretal passer deres arbejde, begår ikke kriminalitet og er temmelig ordinære samfundsborgere – for de flestes vedkommende sågar danske statsborgere. Den slags normalitet er bare for kedelig til medierne.

  Hvordan etniske mindretal bidrager til udviklingen af det danske samfund er endnu meget svært at sige – omend der er ankommet kloge hoveder som f.eks. Gretty Mirdal (dansk-tyrkisk psykologiprofessor) og Hassan Aref (dansk-amerikansk dekan på det sørgeligt berømte Virginia Tech), respekterede politikere som Naser Khader og Kamal Qureishi, dygtige TV-studieværter, populære musikere m.m.

  I USA var man sidst i 1800-tallet bange for at indvandringen af øst- og sydeuropæere, der i stort omfang var katolikker eller jøder, ville ødelægge det velstående, britisk/irsk dominerede Amerika. Det skete som bekendt ikke.

  Og først nu, knap 60 år efter det britiske imperiums afvikling, kan vi se hvordan indvandring fra de tidligere kolonier har påvirket Storbritannien. På den ene side er der folk med sociale problemer, på den anden side masser af kunstnere, videnskabsfolk, læger, forfattere, musikere, sportsfolk osv., nye ord i engelsk og en helt ny britisk madkultur. Hvem kan f.eks. forestille sig at gå hjem fra pubben uden at gå forbi takeaway’en for at få en vindaloo og nogle pakoras?

  Selvfølgelig giver indvandring sociale problemer, men problemer bør kunne løses af et moderne samfund med så megen viden og opfindsomhed og så gode resurser som det danske. Søren Krarup og Mogens Camres ubehagelige og generaliserende retorik er kun udtryk for konfrontation og manglende indsigt. Der er i hvert fald ingen konstruktive løsninger at hente, kun vedligeholdelse eller forstærkelse af fordomme.

  I stedet bør vi tage tænkehattene frem. Hvem tænker f.eks. på, at de penge, nogle borgere med anden etnisk baggrund sender “hjem” til det land, de har baggrund fra, er en slags uofficiel og meget målrettet udviklingshjælp?

 5. Jeg var ikke Unmack fan før jeg oplevede denne koncert. Det er jeg nu. Fantastisk koncert oplevelse. Fed stemme og karisma. Fede numre. Fed lyd. And the guitar man… whoah!
  Og ang. snakken mellem numrene: Det tilføjede en ekstra dimension via en øget fornemmelse af intimitet og kommunikation mellem scenen og salen.

  Dog – en enkelt bemærkning kunne jeg i den forbindelse godt have undværet. Min irritation over den med “muslimerne har tilført mere til dansk kultur end frikadellesandwitch’en” tog lige par numres tid at ryste af. Er det virkelig nødvendigt at finde noget så klamt som en frikadelle sandwitch at sammenlige med for at få muslimer til at fremstå et et positivt lys? Og hvad er det egentlig muslimerne har bidraget med, udover omskæring af piger, tvangsægteskaber, æresdrab, ghettoisering, overrepræsentation i kriminalstatistikkerne samt en samlet samfundsmæssig nettoomkostning, som kunne istedet kunne have været brugt på sygehuse, plejehjem eller at hjælpe flere af de mennesker ude i verden, som har større behov for hjælp?
  Misforstå mig ret – jeg har ikke noget til overs for Krarup/Camres tåbelige udgydelser og jeg er 100% enig i, at vi skal skal behandle muslimer pænt og ordentligt ligesom alle andre. Irritationen går på at skulle lægge øre til endnu et ekko at disse selvgode og naive synspunker/argumenter, som synes at have gennemsyret det meste af musik-/kunstnerverdenen, og som er ude af trit med de fleste i verdenen udenfor.

  Så, please, skru ned for politikken – og op for musikken!

 6. Hæ tak for dejlig aften og fantastisk koncert. Det var fedt du gav dig tid til at snakke med en klaphat fra Island og car crasheren Louise. Glæder mig til den næste koncert i Aalborg eller måske i Island 🙂

 7. Hep Iben.
  Som Erling skriver, er det settet fra Aalborg, som jeg har smidt på. Der er åbenbart gået lidt for meget copy-paste i den..
  Pastor: Du husker for godt…

 8. Anders’s liste er den fra Ålborg – han må vist stadig være i chok over weekendens AGF begivenheder.

 9. Set-listen fra Ålborg. Kunne vi få den??? Nu siger I jo, den var bedre end Århus….. Vil gerne se forskellen… TAK!

 10. To interessante fakta om AGF:

  AGF får i år sin debut på Roskilde-festivalen.

  AGF er en enlig kvinde fra Tyskland.

 11. Sikken weekend. Tænk at 9000 skulle lægge rum til en bedre koncert end 8000. Og tænk at Lynby Stadion skulle lægge græs til noget nær en ydmygelse. Dagen endte dog godt med nederlag til både Næstved og SønderjyskE – så GF kan stadig selv afgøre det. Jeg satser på en Happy Ending, og flere uger med store nerver.

  Århus var godt. Veloplagt band og ikke mindst et publikum der havde læst på lektien hjemmefra.
  To ting træk ned:
  1. Setlistens opbygning.
  2. En malplaceret GF-kommentar 🙂

  I Aalborg var der kommet mere styr på setlisten. Publikum var færre end i Århus, men stemningen var høj, og kommunikationen mellem mesterslagteren og publikum var bedre.
  Vejen Hjem… var smidt i Århus Havn og i stedet var Røde Lanterne sat ind.
  “Sidste Sang Fra Os” fungere stadig ikke helt – synes jeg. Men det gjorde dog gavn, at den blev smidt ned i anden runde
  xnumre.

  Tak for storhed!!!

  Det spillede de i 9000:

  Hermed setlisten fra Voxhall fredag:

  Film vi har set
  Showtime
  Hvem skulle have troet?
  Coke Lovebirds
  Røde Lanterne
  Invitation (Kommer du med?)
  København i dine øjne
  Født på en søndag
  Fremmedlegionær
  Jeg har mistet mere…
  Aftenland
  Satans yngel
  Hollywood
  Love goes on 4ever
  Happy ending
  ————————
  Alle har en drøm at befri
  Louise siger
  Cph. dreaming
  Der kommer en morgen
  ————————
  Sidste sang for os

 12. Fantastisk koncert – men det var jo forventet. Og tak, Jens, for snakken om kongehuset, tatoveringer, Aalborg Øst og Brett (Shepherds Bush Empire 9. maj :-)). Elva, min lille islandske saga, var glad for at opdage, at dansk musik er andet end Kim Larsen.
  PS: Jeg stjal ikke noget på Vesterå, da jeg gik. Hverken askebæger eller lysestager. Helt ærligt.

 13. Hjemme igen efter “Aftenland Express Roadtrip 2007” og endnu en gang tak til Morten K og Dr. Martin Dan for selskab og hygge.

  2 gode koncerter blev det til, en masse kørte km, en del skrålen og ikke mindst en del tilbedelse af en hvis herre med 5 bogstaver.

  Umiddelbart var Århus koncerten den bedste, men med den svageste sammensætning af sætlisten. Ålborg var en lidt mere mat affære, måske p.g.a. alt for lidt søvn, og almindelig tullen rund i ålborg i løbet af dagen. Sætlisten var bedre i Ålborg, nok hovedsageligt p.g.a. de ændringer der var foretaget i forhold til Århus. Men alt i alt 2 gode koncerter.

  Rigtigt mange tak til bandet, AER2007, Christian R, Lai, Yugo Star og alle de andre vi har mødt.

 14. Hvorfor kan jeg teksterne?

  1. Gode tekster glemmer man ikke så let.

  2. Jeg har trofast lagt dem alle op på WWW siden engang for længe siden, hvor Love Shops hjemmeside blev til i samarbejde med en i Aalborg bosiddende langsynet Læsehesten-stamkunde fra Thisted – endog en mand, der er fan af både Pet Shop Boys og Metallica.

 15. Yes – på den gode måde.

  Jeg er blevet så livsbekrætet i aften…tak for det Jens. Tak fordi du er så fantastisk – tak fordi du elsker det du laver – tak fordi du når sååååååå langt udover scenekanten. Det her havde jeg brug for. Hvem kender ikke til ulykkelig kærlighed – ensom og forladt – (en anden kunstner) – “Satans Yngel” fik mig netop til at tænke på – hvem skal holde hånden over ham?, når nu jeg ikke gør det mere…og måske han var satans yngel – på mig virkede han sådan. Og samtidigt – “Jeg har mistet mere (end du nogensinde får) – den går lige i….men nej, jeg vil videre – så “jeg ser frem”.
  Havde den fornøjelse at stå bag Pastoren på et tidspunkt. Det er jo en kær mand – der, som jeg – kan alle teksterne. Jeg fik faktisk det indtryk af, at manden er gennemført indfølt dedikeret…hvilket fik mig til at undre mig – hvad er baggrunden???…spurgte ham kort efter koncerten – hvor jeg fik svaret “det er en længere historie” hvoraf jeg blev nysgerrig….kan man mon få en lille del??.
  Og som altid – hvad er der med de gutter?? – de er flertallet og kan alle teksterne….sådan har det jo faktisk været siden 1992, hvor min gode veninde fik mig overbevist om, at Loveshop var rigtig godt.
  Og undskyld Jens – jeg red med på bølgen – og skrålede på “Bellavista Sol” – U know!!.
  Og dig der i ø-gade kvarteret….skal snart spille for åbne vinduer???
  Go nat fra Ticpia – kom snart igen.

 16. Prøv at kigge lidt længere nede på siden; notitsen om koncerten i Århus findes stadig, men har fået opdateret sin overskrift. Indlæg i denne blog forsvinder ikke under normale omstændigheder.

 17. Uanset hvad er vi her midt i Aalborg begyndt at glæde os -opvarmningen består af LFC – Wigan og et par iskolde Stella Artois…

Skriv et svar