The Butler did it

Men Bernard gjorde det ikke alene. For Simon Gilbert, Mat Osman og Brett Anderson var hans medskyldige dengang for 25 år siden i Suede. Deres andet album, den så mægtige Dog Man Star, udkom 10. oktober 1994, dog ikke uden fokusstjælende uvished og uønsket kaos, da Butler, ovenpå et tilsidst for giftigt forhold til frontfigur Anderson, netop havde forladt bandet under de sidste indspilninger. Man frygtede derfor på forhånd en splittet plade uden mål eller mening, men intet lå længere fra virkelighedens Dog Man Star, der som full on-taberromantisk gutterglam med store britiske hooks ikke havde sin samtidige lige.

Genhørte albummet for få uger siden, og blev glædeligt overrasket over holdbarheden i det stærke sæt sange. Og allerstørst i denne periodes Suede står vel netop de øjeblikke, hvor eneren Butler får lov at farve musikken helt ind i sit virtuost slingrende men årvågne spil. Taler helnatsfilmen ‘The Asphalt World’, outsiderstolte ‘We Are The Pigs’ eller den senere så udtalte Suede- og publikumsfavorit ‘Killing Of A Flash Boy’, der burde have været med på den endelige Dog Man Star-tracklist, og aldrig blot optrådt som degraderet single-b-side.

En skæbne der ironisk nok kun får sangen til at passe endnu mere perfekt ind i albummets – samt hele den fortumlede Suede-tids – beautiful loser-fortælling. Og således kan vi her med god samvittighed markere mesterskilsmissen Dog Man Star med et nummer, der blev vejet, fundet for let og måtte gå, helt alene men med hovedet holdt højt…

2 tanker om “The Butler did it”

  1. Enig, det er et skelsættende og fremragende album! Tænk at det er 25 år siden!

    Jeg vil i øvrigt varmt anbefale Brett Andersons erindringsbog, Coal Black Mornings, der handler om hans opvækst og tiden frem til dannelsen af Suede. Den er overraskende velskrevet og har virkelig fine kvaliteter bl.a. i sine skildringer af den unge Brett og hans noget excentriske familie. Der er netop udkommet endnu en erindringsbog, Afternoons With The Blinds Drawn, der omhandler Suede-tiden, men den er endnu ikke landet på min adresse.

  2. Bernard Butlers to soloudgivelser er bestemt også værd at lytte til. Han er vel ikke så stor en sanger som Brett Anderson, men sangskrivningen fejler ikke noget.

Skriv et svar