The Smiths-singler – #1

Det er her det starter. 13. maj 1983 udsender Rough Trade de nye og helt ukendte The Smiths’ debutsingle ‘Hand In Glove’. Sangen starter i sit tilbagevendende grundstykke – slet ikke ulig The Beatles’ debutsingle ‘Love Me Do’ – med et ensomt wailende mundharmonika-tema henover tre kontant spillede akkorder. Da versstykket straks ankommer, smart transponeret en hel tone op, åbenbarer Morrissey’s stemme sig. Svært at beskrive i dag hvor anderledes og feminin han straks lyder der allerførst i sine så kokette, forfinede og selvbevidste melodifraseringer. Og hans så følsomme ord som holder fanen højt for de outsidere i livet, han her selv tæller sig iblandt, er også atypiske og nye for tiden. Ligesom det er det, da han tilsidst forudser sit eget personlige nederlag med “Yes, I know my luck too well / And I’ll probably never see you again…” før Johnny Marr’s mundharpe sangen ud atter parafraserer The Fab Four, det bare på en måde så man straks intuitivt ved, der regner meget mere misery ned på Morrissey/Marr’s Manchester end på Lennon/McCartney’s Liverpool.

En markant engelsk debut, men også en usleben diamant, for sangens mix ser sig ikke fri for at være mudret. Det står mest af alt som et slagsmål instrumenterne imellem om at blive hørt. Det vil der blive rådet bod på da denne optagelse mixes om til The Smiths’ debutalbum året efter. Resultatet da er hifi-mæssigt langt mere tilfredssstillende, men de stemmer der argumenterer for denne oprindelige versions charme og integritet har ikke nogen dårlig sag.

Den nøgne mand på coveret – Morrissey’s kald naturligvis – tiltrækker sig straks voldsom opmærksomhed, mere skal der ikke til i den gamle verden af 1983. At han på singlens b-side, en rå liveoptagelse af den nærmest skitsesimple ‘Handsome Devil’ med glimt i øjet synger “A boy in the bush is worth two in the hand / I think I can help you get through your exams / Oh, you handsome devil / Oh, let me get my hands on your mammary glands” får næsten hele The Smiths-snakken i England til kun at handle om Morrissey’s formodede homoseksualitet. Hvilket er synd, for der er så meget mere til historien her end seksuelt sladder; et enestående nyt band, tydeligvis med sit helt eget sprog både musikalsk og i ord, har meldt sig på banen…

Skriv et svar