Top-10 i Abba

6a00d83451741c69e201156f2d48bb970b-640wi

Jeg fik min første og eneste Abba-single – ‘Waterloo’/’Watch Out’ – på min 10-års-fødselsdag, samme dag nogle kammerater og jeg i benovelse over det hårde distortede guitarriff på netop ‘Watch Out’ blev enige om at starte et band ved navn Hot Music…!

Drømmen om det band blev aldrig til noget, hvilket sikkert var godt det samme, for de andre var kun vilde med Sweet eller Deep Purple, hvor jeg var langt mest til Sparks, som ville noget helt andet. Iøvrigt havde ingen af os hverken instrumenter eller en tone i livet.

Abba derimod kværnede ufortrødent videre og herskede snart hele landet. 6-årige piger som 80+årige lillahårede damer gik i Abba The Movie-t-shirts, og den nutrasweetsøde svenskerpop blev spillet overalt. Selv på det dengang så klinisk musikfri statsfjernsyn, den eneste kanal vi kunne tage ovre i Midtjylland.

Med årene gik Abba’s musik i to retninger. Den ene – reprænseteret af numre som ‘Fernando’, ‘Chiquitita’, ‘Put On Your White Sombrero’, ‘Thank You For The Music’ – var af den konstruerede og let-teatralske rædsel, der i dag danner rygrad i musicalgenren. Den anden var Abba’s givende satsning udi at skrive voksne, modne sange om tab og kærligheds-breakdown, det til musik i en storslået europæisk poptradition.

Der er således verdner til forskel fra ungdomsidentifikationen i ‘When I Kissed The Teacher’ og “dancing queen / young and sweet / only seventeen” (begge ’76), til 1981’s ‘Slipping Through My Fingers’, hvor en mor begræder sit skridende tab af kontakt og drømme med en hurtigt voksende datter, eller ‘When All Is Said And Done’s nøgternt livserfarne “in our lives we have walked some strange and lonely treks / slightly worn but dignified and not too old for sex”…!

Og det er den musik, ikke the dreaded musical-Abba, der vejer tungest på min top-10 i favoritsange med dem…

01. When All Is Said And Done
02. Lay All Your Love On Me
03. The Winner Takes It All
04. Dancing Queen
05. Slipping Through My Fingers
06. The Day Before You Came
07. Knowing Me, Knowing You
08. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man Afer Midnight)
09. One Of Us
10. My Love, My Life

Drømmer Elvis Presley står på scenen på Hilton International i Vegas og synger en indfølt, svajende cover af ‘My Love, My Life’. Lyder fantastisk. Den er som skrevet til hans 70’ere…

Den morgen Mikkel D og jeg fløj til Stockholm for mastering på Love Shop’s Frelsens Hær, gik der kun små to timer fra vi landede i Arlanda, til jeg stod i et studiekøkken og åbnede en cola ved siden af ABBA’s Benny Andersson – mere svensk bliver det vel ikke. Et tip om Benny? Han kører en grå, kompakt Porsche-stationcar…!

3 tanker om “Top-10 i Abba”

 1. En top 10 herfra:

  01. Knowing Me, Knowing You
  02. Our Last Summer
  03. Lay All Your Love On Me
  04. One Of Us
  05. The Winner Takes It All
  06. The Day Before You Came
  07. Me And I
  08. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man Afer Midnight)
  09. Dancing Queen
  10. When All Is Said And Done

Skriv et svar