Auschwitz Open Air

Okay, overskriften er ikke faktuel, men blot harsk visualisering af en udtalelse, hvori Einstürzende Neubauten’s Blixa Bargeld tilstår han aldrig vil spille på musikfestivaler, da de i deres grundlæggende natur mest af alt minder ham om ja, koncentrationslejre. Heftige ord, men har man været lidt rundt, forståes hans pointe alligevel nogenlunde. For mange af sommerens festivaler er jo netop store menneskemængder stuvet sammen på små områder bag pigtrådshegn, ofte under svært trøstesløse forhold. Ubekvemheder som elendig ædelse, ussel hygiejne, miserabelt vejrlig, segretion og kø til hvadsomhelst hører til mangen en festivaldagsorden og tages for givet af brugerne, som obligatorisk del af “the festival experience”. Lad os smide stafetten videre til den stockholmske kulturjournalist og rockmusikentusiast Andres Lokko, der i forbindelse med sidste weekends druknede Hultsfred-festival, gav emnet følgende ord med på vejen i Svenska Dagbladet:

bw.jpg

“Hur vaknade du i morse? I ett genomvått tält i Hultsfred tillsammans med 24 goter kanske? Den här helgen utgör ju det officiella startskottet för sommarens rockfestivaler, denna styggelse som jag har föraktat med en nästan besinningslös passion ända sedan jag hamnade i Roskilde 1985.

Rockfestivalen uppfanns av obehagliga kaliforniska hippies sommaren 1967 och har sedan dess inte utvecklats en enda centimeter och att som rockkritiker tvingas besöka dem 40 år senare är lika obegripligt som att övertala valfri seriös konstkritiker att ringa på hemma hos familjen Zettergren för att recensera deras semesterfoton. Har du någonsin läst en vinkrönikör som föredrar ett flak ljummen folköl i campingmiljö framför en trevlig Sancerre vid ett bord med vit duk?

Camping och festivaler har inget med popmusik att göra och framför allt inte med något som en gång i tiden gjorde att jag drogs till den. Popmusik – eller rock‘n‘roll om du vill – handlar i grunden om en längtan till den stora staden, till neon och asfalt och drömmen om ett bättre liv. Det viktigaste är att den alltid strävar så långt bort från frisk luft och provinsiella dialekter man kan komma. Ty den bästa popmusiken gör aldrig som alla andra. Det är min rockjournalistiska plikt att stanna i en stilla trädgård, sprött acompanjerad av Dvorák, medan ni fryser ihjäl till Evanescence.”

we3.jpg

Pretentiøst, men ikke uden kant og humor. Men nu det her er Danmark, bør stakkels Evanescence vel byttes ud med DAD, Runrig, Beth Hart, Big Fat Snake, Johnny De Luxe, Shu-Bi-Dua, Shakin’ Stevens, vi kunne fortsætte, you know them, you loathe them, you name them. Altså de gennemgående artister hvis åbenbare sommertravlhed igen og igen trækker på, at en dansk festival som regel ikke er en social begivenhed med musik i centrum, men en kvægindhegnet byfest, hvor den rytmiske underholdning aldrig skal stikke næsen frem og udfordre til oplevelse, men udelukkende samle, bekræfte og fejre det bestående gennem massiv, rituel gentagelse. Rock on, brothers & sisters – hvem sagde tortur!?

13 tanker om “Auschwitz Open Air”

 1. Dr. Martin, jeg mente nu også bare når du engang var kommet hjem og blevet ædru 😉

 2. Men nu kan jeg i princippet også være ligeglad med programmet da jeg slet ikke skal til Roskilde – men god fart til jer der skal. jeg håber I vil poste indtryk her på siden til os der sidder hjemme.

 3. Synes egentlig spilleplanen ser fornuftig ud,
  men ok Thermals 12.30 – det er punk til morgenmad!

  Værre ser det ud med vejrudsigten, der minder mistænkeligt meget om Hultsfred.

 4. ang. Roskilde program… for fanden.. de smider jo næsten alt på hvad der er værd at høre på på om torsdagen.

  mmm Tom Waits og en god omgang English Breakfast lyder nu godt sådan en søndag tømmermands morgen 🙂

  Yugo Star; jo lidt lalleglad optimisme nok. men man kunne altid håbe på en last minute update.

 5. Tjaaa, synd for jer på Sjælland men var det ikke også lidt vel optimistisk at tro på en totalt hemmelig koncert som ikke engang denne hjemmeside ville omtale???

  Roskilde – The National midt eftermiddag. Jeg må le – det er jo som Tom Waits til morgenmad!

 6. Fra en særdeles pålidelig kilde kan det nu bekræftet at der ikke er koncert i aften.

 7. Roskildes spilleplan – den evige kilde til skuffelser. Jeg fik skrevet fem anbefalinger, hvoraf de 2×2, CSS og QOTSA samt The Killers og LCD Soundsystem, gudhjælpemig er placeret på samme tid. Og hvilket lyst hoved synes The National er bedst kl. halv tre om eftermiddagen?

 8. Er det det pure opspind eller spiller Jens på Forbrændingen i aften? I flg. Urban skulle der være koncert kl. 22 – det fremgår ikke rigtigt af forbrændingens hjemmeside og vist heller ikke af denne, eller er der noget jeg har overset?

Skriv et svar