Farvel, Kurt Vonnegut

vonnegut1.jpg

En af mine yndlingsforfattere, Kurt Vonnegut fra USA, døde i går, 84 år gammel. Hans blanding af tør humor, barokke situationer, samfundskritik og science fiction er noget helt for sig selv – på sin vis er han vel en amerikansk Svend Åge Madsen og i al fald tydeligvis et forbillede for manden fra Århus (som i parentes bemærket også er blandt mine forfatterhelte). Talrige er de gange, jeg har klukleet over Vonneguts bøger og derefter rystet på hovedet over USA. Læs f.eks. Cat’s Cradle (Da verden gik under), Slaugherhouse Five (Slagtehus 5), Hocus Pocus eller Deadeye Dick.

Vonnegut ville sikkert have haft en god bemærkning om sin egen død, men er i dagens anledning forhindret. Et af de mange gode citater fra ham er:

True terror is to wake up one morning and discover that your high school class is running the country.

(I år har jeg – og Jens – 25 års studenterjubilæum.)

5 tanker om “Farvel, Kurt Vonnegut”

 1. Tjaaa…. bum bum, sådan går det – ville Kurt nok selv have sagt. Og at han er væk er sgu trist. Lidt a la som da Joseph Heller døde. Slagerhus 5 og Catch 22 (eller punkt 22) er to af de bøger som har givet mig de absolut største læseoplevelser. Og er der ikke noget med at kunsteren ikke betyder noget – men derimod hans værker?
  Sikkert er det i hvert fald at dette citat af Vonnegut passer til årstiden han døde:
  ‘To whom it may concern: It is springtime. It is late afternoon.’

 2. Jeg vil gerne lige slå et slag for Kurt Vonneguts “Slaughter House 5” og anbefale den til alle der kunne have lyst til at give sig i kast med Vonnegut.

  Jeg fladt ved et tilfælde over Kurt Vonneguts “Slaughter house 5” i en genbrugsbutik i San Fransisco i vinters. Bogen kostede en dollar, men da der var 50% off day hver mandag (som også var den ugedag jeg var der) fik jeg den for 50 cent.

  Jeg ved ikke om det skyldes at mine forventninger til en roman til 3 kr. var meget små – men læsningen af den var en overvældende positiv oplevelse. Det er en af den slags bøger der på een gang er hylende morsom og gravalvorlig. Den er på en gang en tilbageskueende dybt realistisk krigsroman og en vanvittig sci-fi fortælling med alt hvad det indebærer af flyvende tallerkner og tidsrejser.
  Bag på bogen er der et citat fra en anmelder som jeg synes rammer min læseoplevelse af bogen lige på. Det lyder:
  “Splendid art… a funny book at which you are not permitted to laugh, a sad book without tears”

 3. Jeg vil anbefale alle de romaner, jeg har nævnt i mit indlæg – og f.eks. The Sirens Of Titan (Sirenerne på Titan) og Bluebeard (Blåskæg) er også værd at læse! Og så er der naturligvis mandens essaysamlinger.

 4. Mit – desværre – eneste kendskab til Kurt Vonnegut udover navn og ry, er et smukt forord i Ralph Steadman’s bog “The Joke Is Over – Memories of Hunter S. Thompson”, en bog om Hr. Steadman og Doktor Thompson’s samararbejde, men vil gerne læse mere af ham. Noget du kan anbefale Pastor?

  Men rip herfra alligevel trods det begrænset kendskab.

Skriv et svar