Barcelona vinder heller ikke i fair play

gd3647018argentinas-lionel-me-9173.jpg

Der er mange måder at snyde på i fodbold. Her ses en af de mere åbenlyse, udført af Lionel Messi forleden, da hans FC Barcelona pinedød skulle vinde for at overhale Real Madrid op til sidste runde af La Primera.

Som tingene gik fik det usle håndbold-mål ikke betydning for den overordnede stilling – det kan dog endnu nå at ske efter sidste runde – men selve handlingen står alligevel tilbage som et skoleeksempel på, at det stadig, selv i disse politisk ny-rene FIFA-fair play®-tider, kan betale sig med brug af svindel.

For Messi’s forsøg på at stjæle mesterskabet fra enten Real Madrid eller Sevilla med hånden, er ikke blevet fulgt op af en ellers moralsk logisk suspension fra det spanske fodboldforbund, og derfor er Lionello klar til nye narrestreger på søndag. Hvad er der galt med en fortjent straf, spørger vi forundret og helt uden Real Madrid-trøjer på.

Søndag 21.00. går det løs. De tre ovennævnte klubber står endnu med chance for det mesterskab, der dog lige nu ligger klart til Real, både hvad stilling og momentum angår. Surrealistisk at de hvidklædte, der indtil for 3 måneder siden var igang med endnu et bundløst annus horribilis, kan triumfere så definitivt med en sejr hjemme over Real Mallorca.

Udeholdet, der intet vigtigt har at spille for midt i tabellen, rygtes ifølge spanske aviser lovet, hvad svarer til 24 mill. danske kroner, for IKKE at tabe. Den gavmilde giver skal selvfølgelig være FC Barcelona, som i lørdags ‘muligvis’ også udskrev ca. 400.000. kr til hver eneste spiller fra Zaragoza, som aftalt dusør for klubbens uafgjorte kamp mod Madrid. Den ‘motivations-metode’ er efter sigende business-as-usual i Spanien.

Bizart alligevel, hvis Barcelona selv snubler i sin udekamp mod Gimnastic, og derved måske ender med at oppe Real Madrid’s modstander til at spille mesterskabet i hænderne på FC Sevilla. Sidstnævnte skal hjemme for alt i Spanien besejre formstærke Villareal, det eneste hold der – udover Real Madrid – spiller bare nogenlunde mesterligt for tiden. Så jo, det bliver en følelsesladet søndag aften, nede sydpå og foran TV.

Surreal Madrid – Real Mallorca, søndag, kl. 20.55, Kanal5

16 tanker om “Barcelona vinder heller ikke i fair play”

 1. Jens, jeg synes du konsekvent overser min mening om snyden – jeg er ellers næsten sikker på at jeg nedenfor skrev at jeg ikke mener Barca havde fortjent titlen 🙂

  Alt hvad jeg siger er at man ikke kan, og ikke bør kunne give karantæne for noget dommeren ikke har set, hvis det er en handling der kun giver et gult kort på banen hvis han er opmærksom.

  Så skal man lave en regel om at bruge hånden forsætligt for at score, eller for at få en fordel i modstanderens straffesparksfelt, giver direkte rødt ligesom det giver rødt at redde bolden med hånden på egen mållinie.

  Det ville jeg sagtens kunne stætte. Men det løser ikke det grundlæggende ‘problem’ med dommerskønnet, for man giver jo heller ikke karantæne efterfølgende til spillere der redder på stregen med hånden, hvis dommeren ikke får øje på det.

 2. Så hvad skal man da stille op for f.eks. at undgå Van Nistelrooy/Messi med held forsøger at gøre afgørelsen på det spanske mesterskab til et spørgsmål om ‘skjulte’ talenter indenfor håndbold, smölle? Alright, ved nok hvad du vil mene, hvis fusk bliver udslagsgivende; stille sig passivt tilbage, hylde vinderen på sin noget æresløse æresrunde, ønske tillykke og godt snydt…

 3. Aakjær: men du linker jo selv til forklaringen: “Flertallet i DIFs appeludvalg er dermed enige med DBUs appeludvalg i, at der ikke tale om, at udvalget underkendte et dommerskøn eller en spilsituation, der henhører under Fodboldloven, men alene at den forudgående kommentar fra dommeren til spilleren, der ville tage frisparket, var tvetydig.” Igen – dommerskøn kan ikke omgøres.

  Jens: jamen jeg synes jeg har skrevet flere gange at jeg absolut ikke går ind for snyderiet. Måske ikke nok gange, dog 🙂
  Men at straffe ekstra hårdt efterfølgende, selv hvis det kunne lade sig gøre, støtter jeg ikke. Det giver slet ingen mening for mig at give en karantæne for noget der kun havde givet gult på banen, alene fordi folk er forargede over at dommeren ikke så det. Det minder lidt om når strafferammer skal til at dikteres af forbrydelser der er begået, fordi medierne pisker en stemning op, og det mener jeg er alt for letkøbt.

 4. Nu ikke så pedantisk, smöelle.-) Selvfølgelig skal en almindelig hånd på bolden ikke give rødt.

  Efterlyser bare at fair play tager udgangspunkt i spillets grundværdier og ikke udelukkende handler om hvordan der jubles korrekt når der er scoret og så hårdt spil på banen.

  At se en boldbegavelse som Messi bruge tid og koncentration på at svindle et andet voksent menneske, dommeren, holder ikke. Iøvrigt indrømmede han det jo bagefter, so what’s the deal med ikke at komme efter ham…!?

  Tag en hvilkensomhelst vigtig kamp med f.eks. det portugisiske landshold som deltager og fortæl mig hvad du synes om Cristiano Ronaldo & co’s imponerende fokusering på at smide sig, simulere skader, trække tid ud, lave de små skjulte frispark, prøve at påvirke dommeren på enhver tænkelig måde, etc. – ain’t pretty at all.

 5. smølle, nu er det ikke altid (i hvertfald i Danmark) at dommergodkendte scoringer ikke kan ændres. Hvis DBU eller ultimativt DIF mener, at en scoring godkendt af dommeren bør anulleres, kan de blot sige, at det er forhold uden for fodboldloven, der ligger til grund for afgørelsen.

  I 1999 spillede AGF en meget afgørende kamp i bestræbelserne på at undgå nedrykning mod Esbjerg. EfB får i de døende minutter tilkendt en off-side-kendelse. En EfB-spiller sparker til bolden, angiveligt for få den til det sted hvor han mener at frisparket skal tages. Dommeren (Knud Erik Fisker) mener hermed at spillet er sat i gang, og Tomas Ingi Ingisson fra AGF snupper bolden og løber op og scorer til slutresultatet 1-0 til AGF. EfB protesterer, og efter behandling i samtlige appelinstanser stadfæster Danmark Indætsforbund DBUs afgørelse om at kampen skulle spilles om. En fuldstændig horribel afgørelse efter min mening, selv når jeg har taget de hvide briller af.

  http://www.dbu.dk/news/newsShow.aspx?id=164

  Omkampen blev for øvrigt vundet af AGF med 1-0 på maål af Tomas Ingi Ingisson. AGF slog dermed EfB 4 gange på en superligasæson, hvilket var nok til med nød og næppe at sikre endnu en superligasæson.

  Fisker oplevede også senere i karrieren at få en kendelser omstødt af DBU men fik upåagtet lov at fortsætte sin dommergerning i landets bedste række.

 6. Jens, til toeren: jamen hvis du mener at der ikke skal gives gult, men rent rødt for hands, så er karantæne i det mindste ikke proportionelt urimelig.

  Men det ændrer ikke på det lovtekniske, som DBU gør opmærksom på: det er et dommerskøn, at bolden bliver anses for ramt korrekt, og dommerskøn kan ikke omgøres sidenhen. Prøver forbund at gøre den slags, er det sådan noget de bliver smidt ud af VM for 🙂

  Andy Möller fik ikke karantæne for handlingen i sig selv, som WilcoLover nævner – han fik det for at ‘stille sporten i dårligt lys’ ved de efterfølgende kommentarer, såsom „Bei jedem anderen wäre ich zum Schiedsrichter gegangen und hätte gesagt, dass es kein Elfmeter war, bei ihm jedoch nicht“ om Karlsruhes træner Wini Schäfer… Det kan sammenlignes med den ekstrastraf Roy Keane fik for at skrive om hensigterne i Håland-drabsforsøget i sin bog.

 7. Barca er kort sagt min hadeklub (ved ikke om det skyldes Chelsea/Barcelona forholdet for er bestemt ikke Real madrid fan)

  Er bare så træt af den samme overskrift uge efter uge

  Kontroversielt straffe sikrede Barcelona sejren.

  og nu Messi’s anden Maradona indenfor for samme sæson….

  klubbens profil kan nemt vises sådan her

  Gudjohnson i chelsea – en hård og hærdet Islænding, der gik til stålet uden at klage og ku tage en mandetackling.

  Gudjohnson i Barcelona – en faldende svane der filmer sig til et straffe….

 8. uden at virke helt til grin må jeg sige, at jeg synes det er en del af charmen og at det hører med til fodbolden.
  jeg kommer til at tænke på leths udtalelse om bjarne riis & doping.
  det er garanteret ikke let at score med hånden uden at blive “opdaget”…

 9. Det bliver de ja. Jeg håber blot, at man ikke udvider brugen af dem til at fratrææke mål a la Messi etc., men kun til at udmåle straf til den pågældende spiller!

 10. Jamen, TV-billeder bruges jo allerede. Hvis ingen officials havde set Christian Poulsen’s KO-punch mod Sverige i Parken, havde Poulsen så ikke fået karantæne på baggrund af netop TV-optagelser bagefter?! Jo, han havde.

  Man bør naturligvis kun straffe den enkelte spiller, der forbryder sig. Og kun i så oplagte tilfælde som nu Messi’s forleden. Det var sgu’ for uværdigt at se på.

 11. Han er åbenbart kraftigt inspireret af Maradona.
  Først afdribler han et halvt hold, så scorer han med hånden – vel at mærke i to forskellige kampe. Nu mangler han bare at få skraldemændene til at strejke og tage coke.

  Jeg bryder mig ikke om tanken med at straffe for noget der bliver opdaget på tv-billeder. Der er en grund til at der er en dommer på banen og to linjedommere.. Læg i øvrigt mærke til at deres rolle er skiftet fra at være vogtere til at være dommere. DK-Sverige var et glimrende eksempel på samspillet med manden på banen og manden på linjen.

  For hvad skal straffen være. Det virker hult kun at straffe spilleren, for så kan det stadig betale sig at snyde, skal det være hele holdet? Skal man fratrække målet eller skal man “taberdømme” holdet?

  Straffen bør være hård, hvis man bliver taget i at “snyde” under selve kampen. Men efterfølgende gennemgang af tv-billeder virker fjernt.

 12. Fodboldspillernes moral må de have for sig selv. Men når de gør overlagte lovbrydende ting på banen, der devaluerer spillet og dets værdier, kunne det være cool, hvis de også blev taget ned for det, tilståelser eller ej. Synes der er en for ensidig fokusering på hårdt spil som katalysator for alt ondt, i al den hule FIFA-snak om fair play.

 13. jeg mener at historien om Andy Möller er helt korrekt. Men mener også at problemet var at han fortalte det åbent til en journalist.

  Det samme som Beckham da han fortale en journalist at han var intelligent nok til at hente en advarsel, så han fik karantæne i den næste (ligegyldige) kamp og var klar til den næste (vigtige). Måske intelligent gjort, men ikke videre smart at fortælle pressen….

  Prof. fodboldspillere har ikke en højere moral end folk er flest. Det er naivt at tro andet. Og hvorfor sgu de. De har en karriere på 10 år og skal fyre den af der.

 14. Ved godt Messi ikke kan eller vil blive straffet for den slags, og det er jo det jeg er efter. Fodbold har fået brug for en efterfølgende svarmulighed på de patetiske tricks og unoder, vi ser som regel snarere end undtagelse nu, og her kunne det være en start på nye tider hvis man – i utvetydige tilfælde som dette – gik ind og irettesætte en spiller, der i den grad tilsidesætter de regler og principper spillet bør afgøres på.

  smölle, jeg mener Andy Möller, da han var i Dortmund, engang fik karantæne, efter han succesfuldt havde filmet sig til et straffespark, da TV-billeder klarlagde han havde været flere meter fra den spiller, der angiveligt skulle have fået ham til at flyve gennem luften som en vingeskudt fugl – tager jeg fejl?

 15. Den må lige forklares lovteknisk, for det er en misforståelse at det overhovedet skulle kunne straffes, hvad Messi lavede.

  Målet er pr. definition korrekt scoret, når dommeren har godkendt det. Også selv om det er scoret med hånden. Vi havde præcis samme diskussion herhjemme for et par år siden, da halvhjernen ‘Duncan’ scorede med hånden for AGF, men reglerne om det endelige i dommerens skøn forhindrer enhver efterfølgende straf – det er jo ikke en situation der er sket bag dommerens ryg, men en som dommeren har set og fejlbedømt. Læs evt her: http://www.dbu.dk/news/newsShow.aspx?id=31272

  Jeg havde da heller ikke kunnet se hjemlen til at give en karantæne. Man kan sige hvad man vil om etikken i at score med hånden, men bliver man fanget i det på banen, så giver det en advarsel (endda en middel-advarsel til fire point efter danske regler). Skulle man give karantæne, så skulle forseelsen logisk have været til et rødt kort.

  Så måtte man desuden være konsekvent og have givet Ruud van Nistelrooy en tilsvarende karantæne for også at skaffe et mål, mod Deportivo i runden inden, med hånden. Mon ikke Madrid var glade for at de havde ham til rådighed i slutminutterne mod Zaragoza?

  Jeg synes overhovedet ikke Messis fuskemål er i orden, og mener ikke Barca har fortjent mesterskabet – men det mente jeg heller ikke inden de tabte det i lørdags. De har været for ringe. Til gengæld kunne det more mig rigtig meget hvis Sevilla hoppede over begge de to konkurrenter i sidste runde. Madrid under jeg det i alle fald ikke det mindste, for de er ikke en skid bedre end Barca i den moralske retning.

Skriv et svar