Livet er livet

Jeg blev i min sommerferie mindet om en af de mere interessante nyfortolkninger i pophistorien, da vi kørte i tog gennem Alperne fra Østrig ind i Slovenien.

Midt i 1980’erne var der et skrækkeligt hit med et østrigsk foretagende kaldet Opus. Sangen er en af dem, man bliver træt af, længe inden den er slut. Se bare.

Året efter lavede den slovenske gruppe Laibach en groft satirisk coverversion, hvor det nye arrangement forvandlede sangen til en kryptofascistisk hymne stort set uden at lave om på sangen i øvrigt. At Laibach så samtidig med deres udgave kommenterer den nationalisme, der er under anmarch i det daværende Jugoslavien og til sidst ender i blodig borgerkrig, giver denne specielle udgave en ekstra pondus.

Det er stadig den definitive udgave af sangen. Og hvor ville f.eks. Rammstein være uden Laibach?

(Det er forresten først i dag, jeg bemærker, hvordan flere af medlemmerne af Laibach har en slående lighed med medlemmer af Opus!)

2 tanker om “Livet er livet”

  1. Hvilket sammentræf.

    Jeg brugte for et par uger siden (med glæde) et par timer i et midlertidigt ølteltlandskab foran rådhuset i Wien. På et tidspunkt bemærkede jeg også (uden glæde), at Opus’ version strømmede ud af samtlige højttalere på pladsen og i teltene. Det så dog ikke ud til at genere de tilstedeværende ølglade østrigere, nærmest tværtimod.

Skriv et svar